Oglasi

Izrael i Hamas dogovorili šestomjesečno primirje

Predstavnici dvije strane su dogovorile okončanje sukoba u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela.
Izrael se složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih miljaEPA-EFE

Palestinski pokret otpora Hamas i Izrael postigli su sporazum o prekidu vatre, objavili su u ponedjeljak navečer izraelski mediji.

"Hamas i Izrael su se dogovorili o šestomjesečnom prekidu vatre. Sporazum stupa na snagu odmah", objavio je izraelski Channel 12.

Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamasa, u saopćenju je otkrio pod kakvim uvjetima je postignut sporazum, što je u suprotnosti sa navodima izraelske televizije.

"Prekid vatre između palestinskog pokreta otpora i okupatora postignut je u zamjenu za obavezu Izraela da provede sve što je dogovoreno", kazao je Barhoum, prenosi Anadolija.

Channel 12 je naveo kako se Hamas složio da se okončaju sukobi s izraelskom vojskom u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela.

Ubijeno 270 Palestinaca

"Također je dogovoreno da se obje strane drže 300 metara od sigurnosne ograde i da se okončaju noćni protesti", izvijestio je ovaj medij.

Izrael se, pak, složio da stanovnicima Pojasa Gaze proširi ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja i osigura transfer lijekova i pomoći blokiranoj enklavi, dodaje se u izvještaju.

Dogovor je postignut uz posredovanja Egipta i Ujedinjenih naroda.

Od kako su počeli protesti u Gazi, u martu prošle godine, ubijeno je skoro 270 demonstranata, a na hiljade njih je povrijeđeno od izraelskih trupa koje su raspoređene u blizini tampon zone.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.