Izrael Hrvatskoj prodaje stare F-16 za pola milijarde dolara

Prodaja neće biti realizirana dok ne prođe tender u Hrvatskoj i ne dobije odobrenje Washingtona (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Davosu kako još nije doneta konačna odluka kada je riječ o nabavci borbenih aviona. 

Hrvatski premijer oglasio se nakon saopćenja iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u kojem se navodi da su dvojica premijera dogovorili nastavak realizacije prodaje izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj.

“Ovaj razvoj događaja još jedan je primjer dubokih veza između dviju zemalja”, objavili su iz ureda izraelskog premijera Netanyahua, dodajući da su se dva premijera “složili da će proširiti saradnju u područjima ekonomije, sigurnosti, vodoprivrede, poljoprivrede, kulture i znanosti”.

“Proces vrednovanja ponuda borbenih zrakoplova je u tijeku”, rekao je Plenković, nakon saopćenja iz ureda Netanyahua, istakavši kako je, osim s izraelskim premijerom, o tom pitanju u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

Izrael poboljšao ponudu

“To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina”, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković se sa Netanyahuom sastao na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu.

Izraelski Jerusalem Post navodi da je posao vrijedan pola milijarde dolara i dodaje kako bi se pobjednik natječaja trebao znati do kraja ove godine.

Hrvatski mediji navode da su na međunarodni natječaj stigle četiri ponude. SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene.

Izrael je neko vrijeme tražio kupca svoje zastarjele flote, navode izraelski mediji i dodaju kako Zračne snage Izraela ove avione ne koriste godinama.

Jerusalem Post piše i da je Izrael poboljšao svoju prvotnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima “čvrstu konkurenciju” u švedskim Gripenima.

Ukoliko se i postigne dogovor sa Izraelom, potrebno je i odobrenje Washingtona, jer Sjedinjene Američke Države proizvode ove letjelice.

Izvor: Agencije