Izrael, Grčka i Kipar gradit će plinovod od istočnog Mediterana do Evrope

Plin, Plinovod
Sjeverni tok 2 je skoro gotov i ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina godišnje (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je u četvrtak da će njegova zemlja, Grčka i Cipar početkom iduće godine potpisati sporazum o izgradnji plinovoda od istočnog Mediterana do Europe, a SAD je obećao podršku tom ambicioznom projektu vrijednom sedam milijardi dolara.

Očekuje se da će biti potrebno šest do sedam godina da bude završen i da ta regija postane opskrbljivač energijom i umanji dominaciju Rusije na europskom tržištu energije, prenosi Beta.

Također bi mogao omesti ambicije Irana da koristi Siriju kao izlaz na istočno Sredozemlje.

Govoreći na summitu s liderima Grčke i Cipra na jugu Izraela, Netanyahu je rekao da su sve tri zemlje potvrdile posvećenost plinovodu i raspravljale o “važnim aspektima projekta”.

Italija je također partner u planiranju plinovoda.

Čeka se ‘zeleno svjetlo’ EU-a

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades je rekao da projekt čeka “zeleno svjetlo” od Europske unije, potvrdivši da će sporazum biti službeno potpisan za nekoliko mjeseci.

Veleposlanik SAD-a u Izraelu David Friedman je pohvalio plinovod kao integralni “dio stabilnosti i prosperiteta Bliskog istoka i Eerope” i apelirao na sve zemlje u regiji da mu osiguraju uspjeh.

Za Washington je Mediteran ponovo zanimljiv i na sastanku s grčkim ministrom vanjskih poslova ovog mjeseca državni tajnik SAD-a Mike Pompeo je regiju označio “važnom strateškom regijom za Washington” koja radi na jačanju svojih veza s” demokratskim saveznicima poput Grčke, Cipra i Izraela”.

Izrael razvija nalazišta prirodnog plina u Sredozemnom moru u posljednjem desetljeću.

Polje “Tamar” je već operativno, a očekuje se da će veće polje “Levijatan” biti operativno iduće godine.

Sporazumi Izraela s Egiptom i Jordanom

Iako se većina plina koristi za domaće potrebe, Izrael je potpisao sporazume o izvozu s Egiptom i Jordanom, a planira se probiti na veće europsko tržište.

Predloženi projekt će omogućiti Izraelu i Cipru da izvoze nedavno otkrivene rezerve Italiji i eventualno drugim zemljama Europe preko Grčke.

Na summitu u četvrtak lideri nisu obznanili rokove izgradnje.

Tri zemlje su također najavile suradnju u kibernetičkoj sigurnosti, a Izrael i Cipar su potpisali preliminarni sporazum o tehničkoj suradnji, dok su Izrael i Grčka postigli okvirni dogovor o satelitskoj tehnologiji.

Izvor: Agencije