Izrael gradi podzemne senzorske mreže na granici s Libanom

U decembru je Izrael izvijestio o otkrivanju i uništavanju tunela na jugu Libana (Anadolija)

Izraelska vojska najavila je početak izgradnje podzemne senzorske mreže duž libanske granice, radi otkrivanja bilo kakvih aktivnosti izgradnje prekograničnih tunela.

Ovaj projekat dolazi godinu dana nakon što je izraelska vojska objavila da je uništila niz infiltracijskih tunela koje je iskopao libanski Hezbollah.

“Svi radovi na iskopavanju odvijaju se na izraelskoj strani ‘Plave linije'”, rekao je vojni glasnogovornik, potpukovnik Jonathan Conricus, pozivajući se na demarkaciju granice s Libanom.

Dodao je da mreža koju Izrael namjerava uspostaviti nije “zid”, već akustički i seizmički senzori ukopani u zemlju.

Izrael je o ovoj akciji obavijestio mirovne snage Ujedinjenih naroda u južnom Libanu, “kako bi se pobrinuli da svi znaju šta radimo i da djelujemo na izraelskoj strani” granice, kazao je Conricus.

Dodatni položaji duž ‘Plave linije’

Dodao je da su radovi na uspostavljanju mreže počeli u nedjelju u izraelskom pograničnom selu Misgav Am, a da bi bušenje na tom mjestu moglo trajati i do dva mjeseca.

“Generalno, plan je proširiti lokacije senzora i postaviti ih na dodatne položaje duž ‘Plave linije'”, rekao je Conricus, ne precizirajući datum završetka građevinskih radova.

“Ovo je mjera predostrožnosti. Naša trenutna procjena je da ne postoje prekogranični tuneli za napad.”

U septembru prošle godine izbio je sukob između Izraela i Hezbollaha na granici kada je ova skupina izvela napad na izraelsko vojno vozilo na suprotnoj strani granice.

Hezbollah je taj napad opisao kao odgovor na dva izraelska napada na tu skupinu sedmicu ranije u Siriji i Libanu.

Višemjesečni sukobi između dvije strane zabilježeni su i u 2006. godini, kada je poginulo više od 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i više od 160 Izraelaca, od kojih je većina vojnika.

Izvor: Agencije