Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali

SAD je izrazio zabrinutost zbog najave Vlade Izraela da ubrza izgradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali (AP)

Izrael je odobrio gradnju 285 novih domova u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, priopćila je mirovna aktivistička grupa “Mir sada” (Peace Now).

U naselju Elkana bit će napravljena 234 nova stambena objekta, u Beit Aryeu 30, a u Givat Zeevu 20 novih kuća.

Retroaktivno su izdane dozvole za 179 postojećih kuća u naselju Ofarim, navodi se u izvješću.

SAD je izrazio zabrinutost zbog najave Vlade Izraela da ubrza izgradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

SAD: Ozbiljna i rastuća prijetnja

“Naročito nas zabrinjava politika retroaktivnog legaliziranja objekata, koji su i prema izraelskom zakonu nelegalno izgrađeni”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, ovakva politika daje izraelskoj Vladi zeleno svjetlo za agresivnije naseljavanje na praktički neograničen način. 

SAD je i ranije priopćio da su “duboko zabrinut” i upozorio da širenje doseljeničkih naselja predstavlja “vrlo ozbiljnu i rastuću prijetnju” za mir s Palestincima.

Oko 570.000 Izraelaca živi u više od 100 naselja napravljenih od kada je Izrael 1967. godine zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalem.

Prema međunarodnom pravu ova naselja su ilegalna, ali Izrael to osporava.

Uništavanje palestinskih domova

Organizacija “Mir sada” izvijestila je da je, s novom odlukom, civilna administracija na Zapadnoj obali, kojom rukovodi izraelska vojska, od početka godine odobrila gradnju 2.623 nove stambene jedinice.

Među njima je 756 ilegalno izgrađenih objekata, koji su retroaktivno dobili dozvole.

Visoki američki dužnosnik rekao je agenciji AFP da širenje naselja za židovske doseljenike i nastavak uništavanja palestinskih domova “fundamentalno potkopavaju šanse za rješenje s dvije države i riskiraju utvrđivanje realnosti s jednom državom i nastavkom okupacije i sukoba”.

Izvor: Agencije