Izrael gradi 22.000 stanova na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu

Postojanje i širenje naselja podstiče ozlojeđenost među palestinskom populacijom i značajno povećava izraelsko-palestinsku napetost, kaže čelnik UN-a (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je da je Izrael napredovao u ostvarenju ili odobrio planove za izgradnju 22.000 stambenih jedinica u nelegalnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu za tri godine otkako je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje naseljavanje teritorije na kojoj Palestinci žele da osnuju svoju buduću državu.

Mladenov je rekao Vijeću sigurnosti UN-a da je uz to Izrael objavio tendere za gotovo 8.000 stanova od rezolucije iz decembra 2016. godine u kojoj je također ocjenjeno da naselja nemaju “pravnu valjanost”, prenosi Beta.

On je ocijenio da bi broj stanova “trebalo ozbiljno da zabrine sve one koji nastavljaju da podržavaju osnivanje nezavisne i održive palestinske države pored Izraela”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u izvještaju Vijeću sigurnosti naveo da naselja nemaju “pravni efekt” i proglasio da  izgradnja i odobrenja “moraju odmah i u potpunosti prestati”.

Povećanje napetosti

“Postojanje i širenje naselja podstiče ozlojeđenost među palestinskom populacijom i značajno povećava izraelsko-palestinsku napetost. Uz to ona nastavljaju da podrivaju izglede za okončanje (izraelske ) okupacije i postizanje rješenja (po modelu) dvije države, sistematski podrivajući mogućnost osnivanja povezane i održive palestinske države”, rekao je Guterres.

Šef UN-a je izrazio žaljenje zbog objave administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od 18. novembra da više ne smatra “osnivanje izraelskih civilnih naselja na Zapadnoj obali samo po sebi nekonzistentnim sa međunarodnim pravom.”

Mladenov je podnio izvještaj Vijeću sigurnosti o primjeni rezolucije iz 2016. godine.

Taj dokument je usvojen kada su se Sjedinjene Američke Države u posljednjim sedmicama mandata predsjednika Baracka Obame uzdržale umjesto da su iskoristile pravo veta da podrže svog dugotrajnog saveznika, Izrael, kao što su to mnogo puta činile ranije.

Američka ambasadorica u UN-a Kelly Craft je rekla Vijeću sigurnosti da će staviti veto na rezoluciju kojoj se protivi Trumpova administracija.

Izvor: Agencije