Izrael donio zakon za ukidanje prebivališta Palestincima u Jerusalemu

Palestince koji žive u Istočnom Jerusalemu Izrael smatra imigrantima (Reuters)

Izraelski Parlament donio je zakon koji omogućava ministru unutrašnjih poslova ukidanje prava boravka bilo kojem Palestincu u Jerusalemu za koga se smatra da je “prekršio lojalnost” Izraelu.

Prijedlog zakona, koji je ratifciran u srijedu, također će se primjenjivati u slučajevima kad je pravo boravka dobijeno na osnovu lažnih podataka, odnosno u slučajevima kad “pojedinac počini krivično djelo”.

Prema novoj zakonskoj mjeri, izraelski ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri, vođa ultraortodoksne političke stranke Shas, moći će učiniti nevažećim dokumente o boravku bilo kojeg Palestinca koga smatra prijetnjom.

Uprkos tvrdnjama Izraela da je okupirani Istočni Jerusalem dio “vječne, nepodijeljene” prijestonice, Palestinci koji su rođeni i žive tamo ne posjeduju izraelsko državljanstvo, za razliku od njihovih jevrejskih sugrađana.

Bez državljanstva i pasoša

Palestincima u Istočnom Jerusalemu izdaju se lične karte s “trajnim boravkom”, odnosno privremeni jordanski pasoši, koji se koriste samo u svrhu putovanja.

Oni su bez državljanstva, zaglavljeni u pravnoj zabrani – nisu građani Izraela, niti su građani Jordana ili Palestine.

Novi zakon samo će pogoršati teške uvjete života za 420.000 Palestinaca koji žive na teritoriji okupiranog Istočnog Jerusalema.

Palestince u ovom dijelu Jerusalema Izrael smatra imigrantima.

Izvor: Al Jazeera