Izrael diže nove ograde na granicama

Izrael je počeo dizati nove ograde duž svojih granica. Vlada insistira da je riječ o sigurnosnim mjerama, dok pojedinci smatraju da će takvi potezi samo dovesti do jačanja tenzija i izolacije Izraela od susjeda.

Izrael često kritiziraju zbog zida razdvajanja između područja koje smatra svojim i palestinskih teritorija – na nekim mjestima, riječ je o granicama koje nisu međunarodno priznate.

Ali, izraelski lideri tvrde da sve to čine u ime sigurnosti.

Sada je Izrael počeo nadogradnju postojećih – i gradnju novih – prepreka na granicama sa susjedima, javlja Scott Heidler, novinar Al Jazeere.

Premijer Benjamin Netanyahu je opet naglasio da je razlog sigurnost, ali i zaštita egzistencije Izraelaca.

“Koliko je moguće, pojačat ćemo izraelske granice sigurnosnom ogradom i zidovima koji će nam omogućiti kontrolu svojih granica. Nećemo dozvoliti da Izrael preplave ilegalni imigranti i teroristi”, rekao je on.

Zbog povećanja nasilja na južnoj granici sa Egiptom, Izrael je podigao ogradu dugu 230 kilometara kako bi spriječio ulazak potencijalnih napadača – ali i migranata iz Afrike.

Trogodišnja gradnja

Gradnja je trajala tri godine.

Od početka izbjegličke krize, Mađarska razmatra gradnju sličnih ograda, koristeći upravo izraelsku granicu s Egiptom kao uzor.

Ali Izraelci se sada okreću i prema istoku. Gradnja nove ograde počela je mjesec dana prije nego što je planirano. Prva faza trebala bi biti okončana za godinu.

“Granica sa Jordanom najduža je koju Izrael ima. Trenutno jačaju južni dio granice, a očekuje se da će se radovi proširiti. Vlada tvrdi da neće ugroziti suverenitet Jordana. Ali ovi potezi svakako pokazuju da Izrael sve više brine zbog prijetnji sigurnosti sa istoka”, javlja Heidler.

Izraelski politički analitičar Yoni Ben Manachem je kazao: “Tokom ‘70-ih bilo je infiltriranja iz Jordana u Izrael. Prelazili su rijeku Jordan i preko Zapadne obale ulazili u Izrael kako bi vršili terorističke napade. A Izrael smatra da bi opet moglo biti napada”.

Mnogi smatraju da sama fizička prepreka neće spriječiti napade, nego da treba raditi na održavanju i poboljšavanju odnosa u regiji.

“U kontekstu sigurnosti i regionalne saradnje, ako ne bude napretka u mirovnom procesu, na kraju će granice koje se podižu opet biti korištene kao sredstvo za izolaciju”, ocijenio je Nimrod Goren sa izraelskog Institut za regionalnu vanjsku politiku.

A bez regionalne saradnje, smatraju pojedinci, podizanje zidova i ograda sve više ljudi tumačit će kao težnju Izraela da se izolira od ostatka regije, a ne kao pokušaj zaštite granica.

Izvor: Al Jazeera