Izrael će ‘pogoršati’ uvjete za palestinske zatvorenike

Broj palestinskih zatvorenika porastao je na 5.500 i uključuje i 230 djece i 54 žene (Anadolija)

Izraelski ministar javne sigurnosti Gilad Erdan objavio je plan da “pogorša” uvjete za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, uključujući reduciranje zaliha vode i broja posjeta članova porodice.

Planirane poteze, za koje se očekuje da stupe na snagu sljedećih sedmica, nakon što ih odobri izraelska Vlada, oštro su kritizirali palestinski lideri i aktivisti, koji su ih opisali kao još veće kršenje ljudskih prava.

Govoreći novinarima u srijedu, Erdan je rekao da se planira ograničiti i gledanje televizije u zatvoru, kao i blokiranje fondova palestinskim vlastima.

Ministar je kazao da su posjete porodice već ograničene za zatvorenike povezane s palestinskim pokretom Hamas.

‘Izrael iznad međunarodnog prava’

“Plan, također, uključuje sprečavanje članova Knesseta da posjete palestinske zatvorenike”, dodao je Erdan, koji je prošle godine formirao vijeće koje bi učinilo uvjete u zatvorima strožijima za one koje su “počinili akt terorizma”.

Politika odvajanja zatvorenika Hamasa od onih koji su povezani s Fatahom također će se završiti, jer, kako je rekao Erdan, držanje zatvorenika u istim ćelijama na osnovu toga kojem pokretu pripadaju dovelo je do “jačanja identiteta njihove organizacije”.

Ministar je, također, rekao da će postojati “jasne granice” o količini vode koju zatvorenici uzimaju svaki dan, kao i toga koliko im je puta dozvoljeno tuširanje.

Mustafa Barghouti, čelnik stranke Palestinska nacionalna inicijativa, izjavio je za Al Jazeeru da izraelska Vlada djeluje kao da ima odriješene ruke da ugnjetava Palestince na bilo koji način koji želi.

Više od 5.000 zatvorenika

“Jedini način da se Izrael prisili da se prestane ovako ponašati je nametanje sankcija. Ponašanje Izraela kao da je iznad međunarodnog prava i mora se zaustaviti”, rekao je Barghouti.

Vijeća za palestinske zatvorenike odbacilo je Erdanov plan i saopćilo da je to pokušaj da se zatvorenicima život učini još više nepodnošljivim.

Qadri Abubaker, šef ovog vijeća, pozvao je na snažni otpor ovim mjerama.

Prema podacima, broj palestinskih zatvorenika porastao je na 5.500 i uključuje 230 djece i 54 žene.

Grupe za ljudska prava kažu da više od 1.800 njih treba medicinsku pomoć, a da približno 700 pati od ozbiljne ili hronične bolesti.

Mučenja Palestinaca u zatvorima

Mnogi Palestinci tvrde da su ih mučili u zatvorima.

Održani su mnogi protesti protiv loših uvjeta u zatvorima, uključujući nekoliko štrajkova glađu.

Na konferenciji za novinare, Erdan je rekao da izraelska Vlada “neće biti zastrašena prijetnjama i štrajkovima glađu”.

“Moramo pogoršati uvjete kako bi ispunili našu moralnu dužnost prema žrtvama terora i njihovim porodicama”, kazao je on, dodavši da su izraelske zatvorske službe spremne “suočiti se s bilo kakvim scenarijem”.

Izvor: Al Jazeera i agencije