Izrael će mjesecima držati palestinski novac

Izrael je blokirao sredstva zbog napora Palestine za unapređenjem statusa (Reuters)

Izrael će zadržati prihode od poreza Palestinske samouprave najkraće do marta, što je odgovor na pokušaj Palestine da dobije državnost kroz Ujedinjnene narode (UN), izjavio je ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman.

Pod trenutnim mirovnim sporazumom, Izrael svakog mjeseca skupi oko 100 miliona dolara u obveznicama u ime Palestinske samouprave na okupiranoj Zapadnoj obali.

Taj novac se prije svega koristi za isplatu plata u javnom sektoru.

“Palestinci mogu zaboraviti na novac u naredna četiri mjeseca, a nakon toga ćemo vidjeti”, rekao je Lieberman.

Izrael smatra da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prekršio prijašnje mirovne dogovore odstupanjem od pregovora i zalaganjem za bolji status Palestine pri UN.

Transfer decembarskih sredstava je već obustavljen, a Izrael tvrdi da će taj novac biti iskorišten da se plate dugovanja od 200 miliona dolara koja Palestinci imaju prema izraelskoj elektrodistribuciji.

Tvrdolinijaš Lieberman, član konzervativne koalicione Vlade premijera Benyamina Netanyahua, rekao je da Palestinci također imaju dugovanja prema izraelskom vodovodu.

“Izrael nije spreman prihvatiti unilateralne korake sa palestinske strane i svako ko misli da će na taj način postići ustupke i korist griješi”, kazao je on.

‘Piratstvo i krađa’

Viši palestinski zvaničnik Yasser Abed Rabbo rekao je ranije da je Izrael kriv za “piratstvo i krađu” zbog odbijanja da preda sredstva.

Evropska unija (EU) je također kritizirala Izrael zbog zadržavanja sredstava.

“Ugovorne obaveze, uključujući potpun, predvidiv, pravovremen, transparentan transfer poreza i drugih prihoda, moraju biti poštovane”, kazao je Rabbo u ponedjeljak.

Izrael je i ranije zaustavljao isplate Palestinskoj samoupravi za vrijeme političkih ili sigurnosnih kriza, čime je provocirao snažnu međunarodnu kritiku.

Posljednji put kada je Izrael učinio ovakav potez je bilo kada je UNESCO Palestincima dozvolio punopravno članstvo.

Izrael je bio jedan od devet zemalja koji je prošlog mjeseca glasao protiv unapređenja statusa Palestine u zemlju nečlanicu u Generalnoj skupštini UN-a.

Nekoliko sati nakon glasanja, Izrael je saopćio da će dozvoliti izgradnju 3.000 novih domova na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu te da će ubrzati plan izgradnje još par hiljada domova u geografski osjetljivom području blizu Jeruzalema.

Kritičari smatraju da će ovaj plan ubiti nadu Palestinaca u održivu zemlju.

Izvor: Agencije