Oglasi

Izrael će graditi 800 domova za Jevreje u Istočnom Jerusalemu

Najava bi mogla iskomplicirati pokušaje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore.
Gradska kuća je najavila da će odobriti 800 stambenih jedinica na predstojećem sastanku Komiteta za planiranjeArhiva

Izrael planira odobriti izgradnju 800 novih domova za Jevreje u jevrejskim područjima Istočnog Jerusalema u narednom mjesecu, saopćila je jerusalemska općina.

To će biti prvi slučaj odobrenja izgradnje u Istočnom, anektiranom dijelu Jerusalema od kako je predsjednik SAD-a Donald Trump u februaru pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se uzdrži od takvih poteza.

Najava bi mogla iskomplicirati Trumpove pokušaje da obnovi izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Gradska kuća je najavila da će odobriti 800 stambenih jedinica na predstojećem sastanku Komiteta za planiranje, uz 114 jedinica u arapskim kvartovima.

'Gradnja punom snagom'

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat rekao je da je izgradnja u Jerusalemu suštinska, važna i da će se nastaviti punom snagom.

Izrael je osvojio Istočni Jerusalem u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci se nadaju da će u tom dijelu Jerusalema biti glavni grad njihove države, koja će obuhvatiti Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječni glavni grad Izraela.

Izvor: Agencije