Izrael blokirao posjetu američkih zastupnica

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Ron Dermer rekao je ranije da će Tlaimb i Omar biti puštene u zemlju (AFP)

Izrael je odlučio ne dopustiti članicama Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Rashidi Tlaib i Ilhan Omar posjet, izjavila je zamjenica izraelskog ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely.

“Odluka je donesena, odluka je da im ne dozvolimo da uđu”, izjavila je Hotovely za izraelski radio Reshet, prenio je Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prethodno je pozvao Izrael da ne dopusti članicama Kongresa, koje su izrazile potporu propalestinskom pokretu “Bojkot, diverzija, sankcije” (BDS), da posjete tu zemlju.            

“To bi bila velika slabost kad bi Izrael dozvolio zastupnici Omar i zastupnici Tlaib da dođu u posjet”, napisao je Trump na Twitteru, prenio je Reuters.

Planirale obići okupiranu Zapadnu obalu

Dvije zastupnice, obje članice Demokratske stranke, koje je Trump više puta kritizirao, planirale su obići okupiranu Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.

Po izraelskom zakonu, pristašama pokreta BDS može se uskratiti ulazak u Izrael.

Međutim, veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Ron Dermer rekao je prošlog mjeseca da će Tlaib i Omar biti puštene u zemlju zbog poštovanja prema američkom Kongresu i odnosa sa SAD-om.

Izraelski je dužnosnik kazao da su premijer Benjamin Netanyahu i drugi visoki članovi njegove vlade u srijedu održali konzultacije o “konačnoj odluci” o tom posjetu.

“Postoji mogućnost da Izrael neće dopustiti posjet u njegovu sadašnjem obliku. Stručni i pravni timovi u ministarstvima nastavljaju proučavati materijal”, kazao je dužnosnik ranije.

Izvor: Agencije