Oglasi

Izrael: Arapski blok podržao Gantza za premijera

Lider Plavo-bijele partije sada ima više zastupnika od Benjamina Netanyahua.
S podrškom arapskog bloka, Gantz ima 57, a Netanyahu 55 zastupničkih mjestaEPA-EFE

Arapski blok u izraelskom parlamentu podržao je lidera Plavo-bijele partije Bennyja Gantza za budućeg premijera Izraela.

Sa podrškom arapskog bloka, Gantz će imati više zastupnika koji će ga podržati od bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, prenio je Tanjug informaciju AP-a.

Predstavnici arapske partije Zajednička lista saopštili su predsjedniku Reuvenu Rivlinu da oni predlažu Gantza.

Čeka se odluka Liebermana

Zajednička lista je na izborima osvojila 13 od 120 mjesta u Knessetu i s njihovom podrškom Gantz ima 57 zastupničkih mjesta u odnosu na Netanyahuov blok koji broji 55 zastupničkih mjesta, prenio je Reuters.

Bivši ministar odbrane Avigdor Lieberman, čija partija je osvojila osam mjesta u parlamentu treba tek da odluči koga će podržati, Gantza ili Netanyahua.

Predsjednik Izraela, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, ima zadatak da odabere političara sa najboljim šansama za formiranje stabilne koalicione vlade.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.