Izrađene prve dvojezične ploče za Vukovar

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara mobilizirao je svoje članove kako bi se, u slučaju postavljanja ploča, 'mirno okupili i izrazili nezadovoljstvo'.

Hrvatska, Pismo, Ćirlilca, Dvojezičnost, Ploče
Početkom februara Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara je u tom gradu održao veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti [AP]

U Ured državne uprave u Vukovaru stigle su prve izrađene dvojezične ploče koje bi uskoro trebale biti postavljene na fasadu Ureda državne uprave u tom gradu, potvrdio je šef tog Ureda Goran Bošnjak.

"Ploče sam dao izraditi po naputku Ministarstva uprave. Sličan naputak dobile su i ostale državne institucije u Vukovaru", rekao je Bošnjak.

Dodao je kako nema informacija o tome kada bi prve dvojezične ploče mogle biti i postavljene na određene institucije. Odluku o tome, kako je rekao, donijet će Ministarstvo uprave.

Mobilizacija za proteste

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u srijedu je mobilizirao svoje članove kako bi se, u slučaju postavljanja prvih dvojezičnih ploča, "mirno okupili i tako izrazili nezadovoljstvo" zbog namjere da se ćirlično pismo uvede u ravnopravnu upotrebu sa latiničnim pismom u tom gradu.

Početkom februara, Stožer je u Vukovaru održao veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti.

Članovi te organizacije smatraju da će stavljanje ćiriličnog u ravnopravni položaj sa latiničnim pismom izazvati međunacionalnu nesnošljivost i ugroziti dugo stvaran mir u Vukovaru.

Stožer sličan protestni skup najavljuje u aprilu u Zagrebu.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.