Iznenađujući podaci o Suncu

Sunce
Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utječe na vrijeme u svemiru mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevom vjetru (EPA)

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje znanstvenicima jedinstveni uvid u Sunčev vjetar i općenito u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz najudaljenije dijelove atmosfere naše zvijezde.

Znanstvenici su u srijedu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letjelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kojeg drugog predmeta napravljenog ljudskom rukom, prenosi agencija Hina.

Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utječe na vrijeme u svemiru mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevu vjetru, koji može ometati satelite i elektroniku na Zemlji.

“Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese – i svakako jesmo”, kaže Nicola Fox iz odjela za heliofiziku američke svemirske agencije, kako prenosi Hina.

“Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, no neke su bile potpuno neočekivane”.

Naučnici šokirani koronom

Zemlja je udaljena od Sunca 149,6 milijuna kilometara.

Sonda se približila Suncu na 24 milijuna kilometara kako bi prikupila podatke korištene u studijama objavljenima u časopisu Nature.

“Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drukčija promatrana izbliza”, kaže Justin Kasper, istraživač sa Sveučilišta Michigan.

Sonda bi se trebala približiti Suncu na približno šest milijuna kilometara od površine zvijezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letjelice.

Sonda je “preživjela” ekstremnu toplinu dok je letjela kroz najudaljeniji dio Sunčeve atmosfere, koronu, u kojoj nastaje Sunčev vjetar, koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sustav.

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, nalikovale su valovitom rasipanju poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini.

Dramatične promjene teorija

Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema riječima jednog od znanstvenika, jest otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčeva vjetra koji su bili toliko razorni da su se magnetna polja preokretala.

“Otkrili smo te diskretne, moćne valove, koji su prelazili preko letjelice poput divljih oceanskih valova”, kaže Kasper, glavni istraživač, čiji je tim na Sveučilištu Michigan izradio instrument na sondi Parker za mjerenje Sunčevih vjetrova.

“Oni prenose velike količine energije.”

“To će dramatično promijeniti naše teorije o tomu kako se korona i Sunčev vjetar zagrijavaju”, kaže Kasper, navodi agencija Hina.

Izvor: Agencije