Iznenadno topljenje leda na Greenlandu

NASA-ine fotografije od 8. i 12. jula koje pokazuju naglu promjenu u površini koja se topi (Reuters)

Ledeni pokrivač Greenlanda topi se “besprimjernom” brzinom, govore podaci NASA-inih satelita, po kojima se 97 posto teritorije na neki način topi.

“Ovo je toliko nevjerovatno da sam posumnjao u rezultate istraživanja. Pomislio sam da je došlo do greške”, rekao je NASA-in istraživač Son Nghiem.

Otprilike polovina ledenog pokrivača u sjevernoj hemisferi pokaže neki oblik topljenja za vrijeme ljeta, ali satelitski podaci govore da je između 8. i 12. jula topljenje pogodilo skoro cijeli Greenland.

Ranije ovog mjeseca se veliki komad leda, veličine Manhattana, odvojio od glečera Petermann.

“Tokom nekoliko dana ovog mjeseca ledeni pokrivač Greenlanda se topio na većoj površini nego bilo kada u posljednjih 30 godina satelitskog nadgledanja”, piše u izjavi NASA-e.

“Skoro se cijela površina Greenlanda, od tankih priobalnih dijelova do tri kilometra debelog središta, topila, sudeći po rezultatima tri različita satelita koje su analizirali univerzitetski i naučnici NASA-e.”

Za ovo topljenje su rekli da je bez presedana, jer ljudi nikada nisu prisustvovali tako velikom gubitku leda, iako procjene izvedene iz starog, potisnutog leda sugeriraju da se ovakva topljenja dogode jednom svakih 150 godina.

Trend zagrijavanja

“Istraživači još nisu utvrdili da li će ovo topljenje utjecati na sveukupnu količinu izgubljenog leda ovog ljeta i da li će doprinijeti povećanju nivoa mora”, saopćila je NASA.

Oko jedne petine godišnjeg povećanja nivoa mora se pripisuje topljenju ledenog pokrivača.

Menadžer sekcije za nadgledanje klime u australijskom Birou za meteorologiju Karl Braganza kaže da su rezultati uznemirujući.

“Ako gledate samo ovaj incident, ne može se puno iz njega zaključiti. Nešto slično se desilo u 19. vijeku i to se događa s vremena na vrijeme”, rekao je on.

“Ali na Arktiku ovog stoljeća imamo jedan trend: imamo toplije okeane, smanjenje leda i odvajanje glečera.”

Čini se da je Arktik zatvoren u začaranom krugu, gdje sve veća koncentracija stakleničkih plinova podiže temperaturu, topi led, a toplota od Sunca se ne vraća nazad u svemir.

U izjavi NASA-e piše da je topljenje uzrokovano neobičnom “toplotnom kupolom” vrućeg zraka koja je ovog mjeseca prešla preko Greenlanda.

Izvor: Agencije