Iznenadna ostavka šefa inspekcije IAEA-e

Odlazak Tero Varjorante uslijedio je u osjetljivom trenutku, nakon što se SAD povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma (IAEA)

Šef inspekcije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Tero Varjoranta iznenada je podnio ostavku, saopćila je u petak ta agencija bez daljeg objašnjenja.

Kako prenosi agencija Reuters, odlazak Varjorante uslijedio je u osjetljivom trenutku, tri dana nakon što su Sjedinjene Američke Države saopćile kako se povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma sa šest velikih sila iz 2015. godine, što je dovelo do pitanja da li će se Teheran nastaviti ponašati u skladu s tim sporazumom.

Finac Varjoranta je bio zamjenik generalnog direktora IAEA-e i šef Odsjeka za sigurnosni nadzor koji potvrđuje usaglašenost država sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja od oktobra 2013. godine.

Njega će zamijeniti šef tima za Iran iz tog odsjeka agencije, saopćila je ta agencija sa sjedištem u Beču.

“Ostavka gospodina Tera Varjorante stupila je na snagu 11. maja 2018. godine. Generalni direktor je imenovao gospodina Massima Aparoa za vršitelja dužnosti direktora i šefa Odsjeka za sigurnosni nadzor, što odmah stupa na snagu”, kazao je glasnogovornik IAEA.

Lična i povjerljiva pitanja

Glasnogovornik je dodao kako će “aktivnosti sigurnosnog nadzora nastaviti izvoditi na visokom profesionalnom nivou”.

Upitan zbog čega je Varjoranta podnio ostavku, on je kazao kako “agencija ne može komentirati lična pitanja, koja su povjerljiva”, te dodao kako generalni direktor IAEA Yukiya Amano planira u najkraćem mogućem roku imenovati osobu koja će trajno stupiti na tu upražnjenu poziciju.

Iranski sporazum, iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump poručio da njegova država izlazi, podrazumijeva obustavu nuklearnih aktivnosti Irana u zamjenu za smanjenje sankcija koje su toj državi prethodno nametnule velike sile.

U srijedu je IAEA, dan nakon Trumpove objave, saopćio kako Iran i dalje ispunjava svoje obaveze propisane tim sporazumom.

Izvor: Agencije