Iznenađenje na Grenlandu: Psi vuku sanke kroz otopljeni led

Nevjerovatna fotografija pasa koji vuku sanke do članaka u vodi brzo je postala viralna (AP)

Steffen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda kako bi pronašao okeanografske i meteorološke aparate koje su njegove kolege postavile na ledu kada je naišao na problem, prenose agencije pozivajući se na američku mrežu CNN.

Naime, nije ih mogao naći – prostranstvo koje je obično ravan bijeli led bilo je prekriveno vodom, što je posljedica plavljenja grenlandskog ledenog pokrivača, drugog najvećeg na planeti.

Nevjerovatna fotografija pasa koji vuku sanke do članaka u vodi, koju je napravio Olsen, brzo je postala viralna i pridružila se slikama gladnih polarnih medvjeda, otopljenih lednika, nasukanih morževa i jezera koja su se isušila u mreži dokaza za trenutnu klimatsku katastrofu, ocjenjuje CNN.

Manhattan pod vodom

Olsen je na Twitteru napisao kako se zajednice na Grenlandu – uglavnom autohtonog stanovništva – “oslanjaju na morski led za transport, lov i ribolov”.

Oni će biti među prvim pogođenima topljenjem ledenog pokrova, ali posljedice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Sjevernu Ameriku.

Naučnici predviđaju rekordnu godinu topljenja ledene ploče Grenlanda već mjesecima, a količina leda koja je već nestala sugerira da su u pravu i da bi se uskoro umjesto pasa stanovnici Manhattana mogli naći u vodi do članaka, navodi CNN.

Izvor: Agencije