Između razuma i Konzuma

Ministar Tolušić obrušio se u svom Facebook komentaru na trgovačke lance Lidl i Kaufland (EPA)

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske, obrušio se iz vedra neba na ovdašnje ispostave njemačkih trgovačkih lanaca Lidla i Kauflanda. Učinio je to na svom Facebook-profilu, priloživši fotografije iz Kauflanda, kao i raskoš svoje polupismenosti: „U Hrvatskoj se godišnje uveze kruha i pekarskih proizvoda u vrijednosti 450 milijuna kuna. Nažalost, velika većina kruha i peciva koje kupujete u trgovačkim lancima su proizvodi iz Austrije, Njemačke, Češke i Poljske. Bez obzira na jeftinu hrvatsku pšenicu i vrijedne pekare. 90 posto proizvoda koje vidite na slikama (u ovom slučaju se radi o Kauflandu, ali isto je i u Lidlu i drugim lancima) NE dolaze iz Hrvatske. Ministarstvo ne može zabraniti uvoz, ali može reći da trebamo kupovati svoje, hrvatske proizvode, i voditi brigu o svojim proizvođačima i svojim, hrvatskim poljoprivrednicima. Pa zato, dragi moji, gledajte deklaracije i na kruhu i pecivu, kupujte hrvatsko i kupujte kod onih koji prodaju i cijene HRVATSKO!“

Ministru su, naravno, smjesta odgovorili iz prozvanih trgovačkih lanaca, koji ovdje zajedno zapošljavaju oko pet hiljada radnika i koji uredno podmiruju sve svoje obaveze prema državi: iznijeli su podatke po kojima na svojim policama drže između 50 i 70 posto robe proizvedene u Hrvatskoj te da iz godine u godinu povećavaju količinu hrvatskih proizvoda koje plasiraju u svojoj europskoj prodajnoj mreži.

Politički miljenici

Portal Telegram objavio je potom i podatak da u Agrokorovom maloprodajnom lancu Konzumu, također, prodaju pekarske proizvode uvezene iz Slovenije, a rečenim Konzumom – nakon što ga je gazda Ivica Todorić odveo u poslovnu provaliju – već više od tri mjeseca izravno upravlja Vlada putem svog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, koji donosi sve odluke vezane za Agrokor.

I ne samo da u Konzumu prodaju uvozni kruh, nego ondje – kao i u drugim megatrgovinama – prodaju uvozno voće, povrće i mlijeko, jer je uvozno jeftinije i isplativije od onog što proizvode ovdašnji poljoprivrednici. Razlika je samo u tome što Kaufland i Lidl plaćaju svojim hrvatskim dobavljačima isporučenu robu u roku od tridesetak dana, dok je Konzum to činio u roku od dvjesto-tristo dana, s tim da mnogi proizvođači nikad više neće vidjeti dio novca koji im je Todorić ostao dužan.

Ali eto, u Facebook-statusu ministra Tolušića nije se našlo mjesta za spominjanje Konzuma: baš naprotiv, smisao nesuvislog ministrovog obraćanja i bio je u tome da se potrošače odgovori od kupovine u spomenutim dvama njemačkim lancima, inače, najvećim Konzumovim tržišnim konkurentima, e kako bi se kupovalo u „državnom“ Konzumu i kako bi se financijski spasila prezadužena firma kojom upravlja Vlada.

Tako deklarirani antikomunisti i obožavatelji slobodnog tržišta doživljavaju i prakticiraju kapitalizam, što je politika kontinuiteta kad je riječ o odnosu države i Agrokora: slobodno tržište uređeno je tako da se zajamči uspjeh političkim miljenicima, a da se zagorča život svima koji vjeruju u jednake šanse sudionika tzv. tržišne utakmice i u važeće zakonske propise.

Prikrivanje istine o Todoriću

Agrokor je neka vrsta crne kutije Republike Hrvatske. U nastanku, propasti i aktualnim pokušajima spašavanja Todorićevog poslovnog imperija sadržana je alternativna historija ove zemlje unatrag četvrt stoljeća, a sadašnja vladajuća garnitura poduzima sve da bi sadržaj te crne kutije trajno ili što duže ostao nedostupan javnosti. Jedan od preduvjeta da bi se u tome uspjelo jest da Vlada spasi Konzum i radna mjesta u toj kompaniji, pa makar to značilo otvoreno nagovaranje i stimuliranje građana da ne kupuju nigdje osim u Konzumu i makar propali svi ostali lanci i dobavljači, a drugi je da se onemogući ozbiljnije opozicijsko i medijsko čeprkanje po političkom i društvenom kontekstu Agrokorovog politički potpomognutog rasta i nedodirljivosti.

HDZ-ova vladajuća većina stoga je u petak definitivno odbila SDP-ov prijedlog o osnivanju parlamentarnog istražnog povjerenstva za Agrokor, s bezobrazno paušalnim obrazloženjem da bi politička istraga omela tekuću kriminalnu istragu Državnog odvjetništva u Todorićevoj kompaniji.

HDZ je odbio SDP-ov prijedlog čak i uz cijenu socijaldemokratske, to jest opozicijske blokade izbora trojice sudaca Ustavnog suda, uključujući i novog-starog predsjednika tog Suda Miroslava Šeparovića, jer se ustavne suce bira dvotrećinskom većinom glasova u Saboru. Ako se zna da je Vladimiru Šeksu, glavnom strategu HDZ-a i političkom mentoru premijera Andreja Plenkovića, jako stalo da njegovi prijatelji Šeparović i Mato Arlović što prije budu reizabrani u Ustavni sud, onda je jasno koliko je HDZ-u važno da se slučaj Agrokor zadrži izvan dosega šire javnosti i da se u javni optjecaj puštaju samo pažljivo selektirane informacije. Kupili su vremena do rujna, a onda će morati donijeti odluku je li im prikrivanje istine o Agrokoru i Todoriću bitnije od normalnog funkcioniranja najviših državnih institucija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera