Oglasi

Izložba poznatih fotografa i ratnog reportera u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari postavljeni su radovi Paula Lowea, Rona Haviva, Garyja Knighta, Roda Nordlanda i Zijaha Gafića.
Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni videoRon Haviv/Fondacija VII Akademija

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari postavljeni su vizuelni radovi kojima se genocid počinjen u Srebrenici stavlja u konktest ratnih dešavanja koja su mu prethodila.

Izložbu je producirala i Memorijalnom centru kao trajnu postavku poklonila Fondacija VII Akademija, neprofitna medijska edukativna inicijativa, uoči 25. godišnjice genocida.

"To su radovi fotografa Paula Lowea, Rona Haviva, Garyja Knighta, Roda Nordlanda i Zijaha Gafića, a bitno je naglasiti da će se prikazivati i dokumentarni isječci ratnog reportera Tonyja Birtleyja, koji je bio u Srebrenici 1993. godine", kaže Hasnija Zulić, menadžerica operacija VII Akademije.

Ron Haviv/Fondacija VII

"Početkom 2020. godine ostvarili smo saradnju s Memorijalnim centrom Srebrenica u Potočarima i odlučili sponzorirati i donirati određeni broj fotografija i urediti prostor unutar samog centra gdje će one biti postavljene. Naše slike su tamo i one ostaju Memorijalnom centru u trajnom vlasništvu", dodaje. 

Cilj izložbe je da kontekstualizira događaje koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine.

Pad enklave, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda, kulmirnirala je genocidom, prvim takvim činom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, navode iz Fondacije.

Ron Haviv/Fondacija VII

"Na fotografijama i snimcima napravljenim između 1992. i 1996. godine širom Bosne i Hercegovine vidljiv je jasan kontinuitet i obrazac sistematskog nasilja, etničkog čišćenja, masovnih pogubljenja, zarobljavanja u nehumaim uslovima te obim pokušaja vodstva bosanskih Srba da prikrije ratne zločine. Zbog toga postaje jasno da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine zapravo progresija zla koje se dešavalo prije toga”, objasnio je kustos izložbe Zijah Gafić.

Zijah Gafić/Fondacija VII

Tretiranje genocida u Srebrenici izoliranim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi, navode iz Fondacije VII Akademija.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video napravljen od snimaka koje je zabilježio novinar Tony Birtley u Srebrenici u martu 1993. godine.

Fondacija VII Akademija

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.