Izložba o životu Audrey Hepburn

Filmski klasici poput “Doručka kod Tiffanyja” i “Moja lijepa gospođice” proslavili su Audrey Hepburn. Bila je ikona stila i ambasadorica Ujedinjenih naroda.

Mnogo je onih koji je kopiraju, ali samo je jedna Audrey. Zvijezda, pokretačica stila koji je u modi više od šezdeset godina.

Njen život sada je prikazan u fotografijama. Londonska nacionalna galerija portreta odala je počast glumici izložbom o njenom životu i karijeri.

Izloženo je pregršt, više od osamdeset. Neke pokazuju djetinjstvo, prije rata, druge – njen život u Londonu, pa sve do Hollywooda gdje je postala slavna.

Izložba kombinuje privatne fotografije, kao i one sa javnih nastupa koje su napravili brojni slavni fotografi.

„Veoma je dirljiva izložba i njoj bi bilo drago da vidi ovoliko posjetilaca. Ne bi mogla vjerovati da se zapravo našla u Nacionalnoj galeriji portreta“, kaže njen sin Luca Dotti.

Posjećivala bolesnu i siromašnu djecu 

Audrey je napustila rodnu Holandiju i došla u London sa samo 19 godina. Djevojka koja je pjevala u horu i bavila se plesom uvijek se izdvajala od ostalih.

To je bilo mnogo prije probijanja u Hollywoodu. Roman “Holiday” osigurao je Audrey status zvijezde i najplaćenije glumice u to vrijeme.

Karte za ovu izložbu su planule. Magija se nastavlja.

„Mnogi mladi je tek upoznaju. Starije generacije je i dalje vole iako je prošlo mnogo godina“, kaže Terence Pepper iz Nacionalne galerije portreta.

Uprkos slavi, Audrey se nikada nije ponašala kao uobražena diva. Nikada nije kasnila na snimanja i uvijek je bila ljubazna prema svima.

Takvo ponašanje zadržala je i dok je bila ambasadorica UNICEF-a. Posjećivala je bolesnu i siromašnu djecu u više od 20 zemalja tokom pet godina rada.

Odustala je kada joj je dijagnostificiran rak. Operacija nije bila moguća. Preminula je u 63. godini.

Više od bilo koje glumice na svijetu – ona traje. Sićušna figura, mala crna haljina, krupne oči. Kraljica mode. To je Audrey Hepburn.

Izvor: Al Jazeera