Izlijevanje rijeka na sjeverozapadu BiH

Prvi stepen pripravnosti (stanje redovne odbrane od poplava) proglašen je u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici... (Prijedor24h.com)

Porast temperature nakon velikih snježnih padavina na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, odnosno Krajini, doveo je do porasta vodostaja rijeka u tom dijelu države, što je dovelo u opasnost naselja i zgrade širom općina u ovom dijelu BiH.

Kako navode agencije i lokalni mediji, vodostaji Sane, Une, Save i njihovih pritoka stalno rastu, presječeni su brojni putni pravci, a prvi stepen pripravnosti (stanje redovne odbrane od poplava) proglašen je u Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici…

Navodi se kako je na stotine objekata poplavljeno više od stotinu objekata, kao i velike poljoprivredne površine, dok je nekoliko lokalnih putnih pravaca blokirano zbog izlijevanja Sane, Une i pritoka.

Rijeka Sava se budno prati u Semberiji, no nema izlijevanja.

Uprava Civilne zaštite bh. entiteta Republika Srpska upozorava kako je u narednim danima moguć dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa. U narednim danima bi, zbog topljenja snijega i određenih kišnih padavina, Sana u Prijedoru, Una u Bosanskom Novom i Sava u Bosanskoj Gradišci mogle dosegnuti kotu vanredne odbrane od poplave.

Plimni val

Probleme sa poplavama imaju žitelji jednog dijela grada Cazina zbog izlijevanja rijeke Horljave, a u ovom gradu, navodi se, izlile su se skoro sve rijeke i vodotoci. Brojna naselja i poljoprivredna zemljišta su ugrožena ili poplavljena.

Mediji prenose kako se rijeka Una izlila u Bihaću na nekoliko mjesta. Vodostaj Une u centru grada trenutno iznosi 129 centimetara i ima tendenciju rasta, a u gradu je registrirano i nekoliko klizišta, te se najavljuje mogući plimni val.

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, no životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice, a izlijevanja rijeka zabilježena su i u Velikoj Kladuši i Bužimu.

Izvor: Agencije