Izlazne ankete: Stranka ukrajinskog predsjednika pobjednica izbora

Zelenski je raspisao prijevremene izbore ubrzo nakon što je svečano položio zakletvu za predsjednika prije dva mjeseca, nastojeći učvrstiti svoju poziciju (EPA)

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog osvojila je 43,9 posto glasova na parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Zelenski je raspisao prijevremene izbore ubrzo nakon što je svečano položio zakletvu za predsjednika prije dva mjeseca, nastojeći učvrstiti svoju poziciju.

Izlazna anketa analitičkog centra Razumkov i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju odnosi se samo na mandate koji se biraju po proporcionalnom sistemu, a ne i na poslanike izabrane po većinskom sistemu, prenosi Beta.

Od 424 mandata, koliko su građani birali na izborima u nedjelju, 225 mjesta bira se po proporcionalnom, a 199 po većinskom sistemu.

Na drugom mjestu je stranka bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, tajkuna Viktora Medvedčuka, koji se zalaže da se ponudi autonomija oblastima pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Budući sastav

Stranka bivšeg predsjednika Petra Porošenka na trećem je mjestu, a stranka bivše ukrajinske premijerke Julije Timšenko na četvrtom, prenosi Hina.

Na petom mjestu po broju glasova je stranka rock zvijezde Svjatoslava Vakarčuka, piše Reuters pozivajući se na izlazne ankete.

Ta novinska agencija dodaje da je teško predvidjeti kakav će biti konačna sastav budućeg jednodomnog parlamenta jer će 200 od 424 mjesta biti popunjena kandidatima koji se biraju direktno.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta.

Objavljena izlazna anketa sa izbora zasniva se na izjavama 13.000 birača za koga su glasali.

Izvor: Agencije