Izlazne ankete: Konzervativci Borisa Johnsona ostvarili pobjedu

Izlazne ankete ukazuju da su konzervativci premijera Borisa Johnsona ostvarili uvjerljivu pobjedu, javio je Al Jazeerin reporter Josip Šarić.

Prema tim podacima, konzervativci su osvojili 368 mjesta, a laburistima je pripalo 191 mjesto u Parlamentu.

Johnson je ubrzo nakon objave tih rezultata poručio članovima stranke  da “uživaju u slavlju”.

“Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju. Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspjeli bez vas”, napisao je Johnson u elektronskoj poruci članovima stranke.

Škotska nacionalna partija (SNP) je, po izlaznim anketama, dobila 55 mjesta, dok su Liberalne demokrate osvojile 13 mjesta. Plaid Cymru je osvojio tri mjesta, dok su Zeleni dobili samo jedno mjesto. Stranka Brexit na izborima prema izlaznim anketama nije osvojila niti jedno mjesto.

The Guardian navodi da mediji izlazne ankete u Ujedinjenom Kraljevstvu koriste od 1974. godine i da su proteklih godina bile pouzdane, a u nekim slučajevima i izuzetno precizne.

Većina rezultata u petak

“Ovaj rezultat, ako se izlazne ankete pokažu tačnim, predstavljao bi fenomenalnu pobjedu za konzervativce, a Boris Johnson bi se osjećao osvećenim”, rekao je bivši predsjednik Parlamenta John Bercow. Prema njegovim riječima, rezultat bi bio “apsolutno dramatična pobjeda” koja bi omogućila Johnsonu da prođe “prvu fazu” procesa Brexita do kraja januara.

Brojanje glasačkih listića počelo je odmah po zatvaranju birališta u 22 sata po lokalnom vremenu.

Većina rezultata trebala bi biti poznata u petak ujutro.

 

Ankete davale prednost konzervativcima

Johnson je glasao u centru Londona gdje je došao s psom, a čelnik laburista Jeremy Corbyn objavio je fotografiju pred biračkim mjestom na sjeveru britanske prijestolnice.

Škotska čelnica Nicola Sturgeon glasala je u Glasgowu, a predsjednica liberalnih democrata Jo Swinson u Istočnom Dunbartonshireu. Lider stranke Brexit Nigel Farage glasački je listić poslao poštom.

Posljednje ankete instituta YouGov, pokazivale su da bi Konzervativna stranka mogla dobiti 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. novembra, ali 22 više u odnosu na izbore 2017. godine.

Breme odluke o izlasku iz EU

Ovo je treći put u posljednjih šest godina da će Britanci glasati na parlamentarnim izborima, a i ovog puta na njima je, osim izbora nove vladajuće garniture, i breme odluke kako će, kada i da li će uopće njihova zemlja izaći iz Evropske unije.

Nekoliko sati prije izbora presudnih za Brexit konzervativni premijer Johnson i njegov laburistički protivnik Corbyn otkrili su u srijedu svoje zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU-a koji je ispregovarao s Bruxellesom, a Corbyn u slučaju pobjede obećava novi referendum o Brexitu.

Johnson je sazvao izbore kako bi prevladao blokadu parlamenta, u kojemu njegova manjinska vlada nije uspjela progurati zakonodavstvo kojim bi se regulirao izlazak Velike Britanije iz Eropske unije, koji je morao biti odgođen do 31. januara.

Devet godina vladavine konzervativaca

Pravo glasa u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ima oko 46 miliona glasača, koji će odlučivati ko će ući u Donji dom Parlamenta, koji ima 650 zastupnika, prenosi Tanjug.

Ovi izbori mogli bi biti i prekretnica su za aktuelnog premijera Borisa Johnsona, koji bi, ukoliko izgubi vlast, postao britanski premijer s najkraćim stažem u Downing Streetu 10, gdje se uselio u julu ove godine.

Konzervativci su već devet godina na vlasti i trenutno imaju 298 mjesta u Donjem domu, a Johnson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU-a, odnosno Brexit, koji je odložen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Jeremyja Corbyna trenutno u Parlamentu ima 243 mjesta i na ovim izborima pokušat će se vratiti u kabinet, prvi put poslije 2010. godine.

U njihovom fokusu su planovi da se više novca izdvoji za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu brigu, ali i ključne industrijske grane, kao i da se osigura pristup besplatnom internetu.

U Parlamentu 35 mjesta ima Škotska narodna stranka, koja se protivi izlasku iz Unije i želi da Škotska napusti Veliku Britaniju te, kao nezavisna država, (p)ostane članica EU-a.

‘Toksična politička atmosfera’

Liberalne demokrate, koje žele da se Brexit u potpunosti otkaže, imaju 20 mjesta u Parlamentu.

Na ovim izborima prvi put će zajedno izaći tri manje stranke koje su za EU – Liberalno demokratska, Zeleni i Velška stranka Plaid Cymru, koje su se obavezale da se neće kandidirati jedni protiv drugih za pojedina zastupnička mjesta, kako bi osvojile što je moguće više glasova.

Otočki mediji objavili su podatak da se više od 70 dosadašnjih zastupnika nije ponovo kandidiralo, obrazlažući svoje odluke “toksičnom političkom atmosferom” zbog Brexita.

Prema britanskim zakonima, maksimalan iznos koji politička stranka može potrošiti na reklamiranje, troškove kampanje i druge troškove je 19,5 miliona funti, odnosno, 30.000 funti po zastupničkom mjestu.

Nakon 96 godina, izbori u decembru

Prema dugogodišnjoj tradiciji, parlamentarni izbori se, uobičajeno, zakazuju tokom proljetnih mjeseci, zbog ljepšeg vremena, pa je današnji izlazak na birališta prvi decembarski poslije čak 96 godina.

Bilo koja stranka koja osvoji većinu može formirati vladu s premijerom iz redova te stranke.

Ako nijedna to ne uspije, po pravilu, partija s najviše osvojenih zastupničkih mjesta pokušava formirati manjinsku vladu, a treća opcija je da se stranački lideri dogovore i formiraju koaliciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije