Izlaskom DNS-a Dodik gubi široku koaliciju

DNS je decenijama odan i vjeran partner SNSD-u (EPA)

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza (DNS) donijelo je u subotu odluku o zaustavljanju daljeg koaliranja sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što bi mogao biti udar na široku koaliciju koju predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Osim Dodikovog SNSD-a i DNS-a, vladajuću koaliciju u tom bosanskohercegovačkom entitetu čini još Socijalistička partija (SP), Ujedinjena Srpska (US), Narodni demokratski pokret (NDP) i Demokratski savez (DEMOS).

Iz DNS-a je u subotu saopćeno da su se koalicionim sporazumom obavezali da će nakon prošlogodišnjih izbora provoditi politiku u interesu građana i Republike Srpske, fokusirajući svoje djelovanje na poboljšanje ekonomsko-socijalnog stanja u Republici Srpskoj, ali da su umjesto toga od SNSD-a dobili smjene DNS-ovih kadrova i nipodaštavanje rezultata rada te stranke.

Smanjen utjecaj Dodika

Zamjenica šefa Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić kaže za Al Jazeeru Balkans da ukoliko DNS održi stav i zaista raskine koaliciju sa Dodikom, kako su najavili, to bi moglo ozbiljno ugroziti dvotrećinsku većinu u NSRS koju Dodik i SNSD danas imaju u entitetskom parlamentu, koji ukupno broji 83 narodna poslanika.

Trivić objašnjava da to ne znači da Dodik gubi vlast u Republici Srpskoj, jer bi i dalje sa partnerima imao većinu u NSRS, ali bi njegov utjecaj znatno oslabio pa u entitetskom parlamentu ne bi mogao donositi one odluke za koje je potrebno imati dvije trećine poslanika, poput promjena Ustava RS, ili nekih drugih sličnih odluka.

“Ipak, ne mislim da će ta koalicija pući tako lako, prije bih rekla da se radi u unutar koalicionom ucjenjivanju”, kaže Trivić, dodajući da potezi DNS-a o raskidanju koalicije sa Dodikom nisu vođeni interesima građana “već vlastitim stranačkim interesima.”

Politička analitičarska Tanja Topić ima slična razmišljanja kao i opozicionarka Trivić.

“DNS je decenijama odan i vjeran partner SNSD-u. Ali, od proteklih izbora SNSD je krenuo u obračun sa ‘mangupima’ u DNS-ovim redovima i potpomogao cijepanje DNS-a. Ipak, u želji da sačuva pozicije koje je imao u vlasti, DNS na to nikada nije reagirao adekvatno”, kaže Topić za Al Jazeeru Balkans, objašnjavajući da je koalicija SNSD-DNS počela pucati tek kada je nova skupštinska većina u Prijedoru (SNSD, SDA, DF), tradicionalnoj utvrdi DNS-a, smijenila DNS-ove direktore iz nekih javnih preduzeća.

Osipanje članstva

“Dakle, DNS-ovo Predsjedništvo jeste stopiralo saradnju unutar koalicije sa SNSD-om, ali ja to još ne bih tumačila definitivnim razlazom sa višegodišnjim partnerima”, kaže Topić, podsjećajući da su iz DNS-a Dodiku ipak ostavi šansu za pregovore, time što je predsjednik te partije Marko Pavić pozvao Milorada Dodika da još jednom sjedu i pokušaju pronaći kompromis.

“Teško će biti odreći se fotelja i privilegija”, kaže Topić, dodajući da izlazak iz vlasti za DNS znači i osipanje članstva.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović u subotu je izjavila da se nesuglasice na relaciji SNSD-a i DNS mogu riješiti razgovorom, podsjećajući da koalicija SNSD-a i DNS-a traje 20 godina.

Izvor: Al Jazeera