Izjava o gradnji zida prema Albaniji ponizila Albance

Zid prema Kosovu i Albaniji ne bi podizao ni zbog albanskog, ni zbog crnogorskog naroda, već isključivo protiv crnogorske i albanske mafije koja je granicu pretvorila u Eldorado za šverc, objasnio je Medojević (Reuters)

Izjavama o podizanju zida prema Kosovu i Albaniji, čelnik crnogorskog Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponizio je najviše one albanske stranke i dio Albanaca koji su nekad podržavali njegovu politiku, ocijenili su predstavnici stranaka albanske manjine u Crnoj Gori, prenosi Fonet.

Medojević je nedavno rekao da bi “Demokratski front, kada dođe na vlast, zbog narkoklanova bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije”.

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj rekao je Pobjedi da Medojevićevi stavovi “predstavljaju manir ekstremnih političara koji raspiruju vjersku mržnju i međudržavnu netrpeljivost”.

Čelnik Pokreta za promjene je na Facebooku nazvao Kosovo, koje je priznala Crna Gora, “privremeno okupiranom srpskom teritorijom” što je, kako je rekao Gegaj, “veoma žalosno”.

Gjeka: Šokantno i prosto nevjerovatno

“Žalosno je da neko ko je, davno, imao značajnu podršku Albanaca u Crnoj Gori tako pežorativno govori o Albancima, a državu Kosovo naziva lažnom državom i okupiranom teritorijom Srbije”, rekao je Gegaj.

Prema njegovim riječima, “Medojević pokušava da unese kod građana Crne Gore nacionalu mržnju, srećom bezuspješno”. 

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Gjeka, ujedno i nekadašnji načelnik općine Ulcinj, šokiran je stavovima jednog od čelnika Demokratskog fronta.

“Šokantno. Prosto nevjerovatno. U vrijeme otvorenih granica da neko nešto ovako izgovori u žaru političke borbe pa je neshvatljivo, a kamoli da to još i napiše”, kaže Gjeka.

Medojević reakcije smatra paranoičnim

Medojević je kasnije objasnio svoju izjavu, navodeći kako se “zid prema Kosovu i Albaniji ne bi podizao ni zbog albanskog, ni zbog crnogorskog naroda, već isključivo protiv crnogorske i albanske mafije koja je granicu pretvorila u Eldorado za šverc”.

Prema njegovim riječima, “sasvim je očekivana paranoična reakcija raznih struktura u Crnoj Gori” na njegovu izjavu da “zbog zaštite bezbjednosti države i građana treba vratiti vojsku na granicu sa Kosovom i Albanijom i izgraditi zaštitni zid”, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

“Vraćanje vojske na granicu, modernizacija i primjena savremenih video i satelitskih tehnologija i izgradnja zaštitnog zida biće prepreka samo mafiji. Pošteni narod, građani, preduzetnici, turisti, poljoprivredni proizvođači će se osećati bezbjednije i više prelaziti granicu koja je bezbjedna i pod kontrolom države, a ne mafije”, tvrdi Medojević.

Izvor: Agencije