Izgubljeno povjerenje u kiparske banke

Dvije sedmice građani Kipra čekali su da vide znak “otvoreno” na vratima svojih banaka. Kako iz Nikozije izvještava naš reporter Marko Subotić, istog trena kada je bankarski sistem profunkcionirao, Kiprani su stali u red da vide šta je sa njihovim računima.

„Ništa posebno mi nisu objasnili, kao i obično. Samo sam sa računa podigao 90 eura“, rekao je za Al Jazeeru jedan Kipranin koji je izašao iz banke.   

Kriza koja je dovela otok na rub bankrota, zbog čega je od Evropske unije zatražio novčanu pomoć, utjecala je da Kiprani žive sa limitima. Kako bankarski sistem ne bi doživio krah, uvedena su ograničenja u podizanju novca.

„Možemo da podignemo 300 eura dnevno. Mislim da je to sasvim dovoljno. Ne treba mi više. Šta bih radio sa više novca“, objasnio je stanovnik Nikozije.

Međutim, njegova sugrađanka tvrdi da više ne može da kaže da vjeruje bankama. „Voljela bih da mogu da podignem sav svoj novac iz banaka.“

Drugi mladi Kipranin koji stoji ispred banke kaže: „Svi su uplašeni trenutno. Ne postoji povjerenje više, samo ono oko čega brinemo je da povratimo nas novac.“

Novac ipak neće moći da povrate svi. Depoziti u dvije najveće kiparske banke koji su veći od 100.000 bit će oporezovani sa oko 40 posto, kako bi zemlja prikupila skoro pet milijardi eura i time se kvalificirala za pomoć evropskih kreditora.

Turski Kipar

„Godine 1974. smo izgubili pola otoka. Sada pokušavaju da nas u potpunosti unište. Ekonomski rat je najgori mogući rat“, mišljenja je jedan građanin ove zemlje u krizi.  


Fikret Čaušević o kiparskoj krizi

Iako će najbogatiji najviše trpjeti na Kipru, mjere štednje dosta utječu i na život prosječnog stanovništva.

„Ljudi ne znaju šta da očekuju. Veoma malo novca mogu da podignu sa bankomata i onda radije taj novac koriste za osnovne potrebe, kao što je hrana. U posljednjih nekoliko dana prodaja je drastično pala i poslovanje nije ni blizu onom kakvo je bilo prije krize“, rekao je Nikolas Mitsiziortis, vlasnik prodavnica u Nikoziji.

Koji kilometar dalje, u sjevernom, turskom Kipru, bankarski sistem u potpunosti funkcionira. Nema nikakvih ograničenja za podizanje novca, ali turski Kiprani itekako osjećaju probleme svojih susjeda.

„Turski Kiprani nikada nisu mrzili Grke. Svaki od nas ima sigurno jedno grčkog prijatelja. Nikada nisam čula bilo koga da kaže – dobili ste ono što ste zaslužili, jer smo mi prošli kroz sličnu situaciju“, kazala je Imren Ozerlat, čija porodica proizvodi kafu Ozerlat Coffee.

Kipar, zemlja sa jedinom podijeljenom prijestolnicom na svijetu, mjesto na kojem bogati nisu morali da brinu o svom novcu, ove sedmice je postao finansijski presedan koji će, kako strahuju Kiprani, uplašiti strane investitore.  

Izvor: Al Jazeera