Izgradnja mosta na Drini počinje u septembru

Glavni cilj ovog projekta je ubrzavanje protoka robe između Bosne i Hercegovine i Srbije (Anadolija)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Zorana Mihajlović i Slavko Matanović, potpisali su Sporazum o izgradnji međunarodnog mosta preko rijeke Drine.

Most obuhvata putne objekte na lokaciji Ljubovija – Bratunac, imat će dvije trake, s planiranom dužinom od 220 metara.

Vrijednost ovog projekta se procjenjuje na 12 miliona eura, javlja Anadolija.

Ministarka Mihajlović navodi da se ne slaže s onima koji kažu da Srbiju i Bosnu i Hercegovinu razdvaja Drina, nego smatra da ih spaja, čemu svjedoči ovakav zajednički projekat.

 

Početak izgradnje mosta na putu Ljubovija – Bratunac se s velikom sigurnošću planira za septembar ove godine.

“Danas smo potpisali sporazum dinamikom koju smo predvideli sa Bosnom i Hercegovinom. Mislim da je značajno napomenuti da su i pristupne saobraćajnice, otvaranje novog graničnog prelaza, unutar ovog sporazuma”, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da će izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica, koje je potrebno rehabilitirati, trajati dvije godine.

“Studija izvodljivosti, kao i idejni projekat, završeni su, prostorni plan opštine Ljubovija je takođe izmenjen i završen, a projekat za izgradnju trenutno je u proceduri. Dakle, svi preduslovi su tu da izgradnja počne. Mislim da ćemo u sledećoj nedelji imati javni poziv, odnosno tender, i raditi na tome da se most gradi”, rekla je Mihajlović.

Glavni cilj izgradnje ovog mosta je ubrzavanje protoka robe između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Mihajlović je rekla da se danas, osim o sporazumu o mostu, razgovaralo i o sporazumu o cestovnom saobraćaju.

Ministar Matanović naveo je da je sporazum zaključen nakon dužeg vremena pregovaranja.

 

“Ovaj most će nam značiti mnogo za ovih sedam prigraničnih općina, u smislu toga što će omogućiti brži, jeftiniji, lakši protok i promet roba i ljudi”, kazao je Matanović.

On je rekao da su tokom sastanka vodili i bilateralne razgovore o pitanjima koja se tiču prometne infrastrukture, povezivanja zemalja Zapadnog Balkana.

“Postigli smo visok stupanj suglasnosti kada se radi o ovim projektima i mislim da smo uspjeli dogovoriti konkretne korake koje ćemo preduzeti na realizaciji tih projekata”, zaključio je Matanović.

Izvor: Agencije