Izglasano povjerenje Vladi Republike Turske

Premijer Vlade Republike Turske Ahmet Davutoglu objavio je 24. novembra imena ministara u kabinetu tokom predstojećeg mandata (Anadolija)

Vladi Republike Turske premijera Ahmeta Davutoglua izglasano je povjerenje u Velikoj skupštini Republike Turske.

Tokom glasanja kojem je prisustvovalo 509 zastupnika, 315 je glasalo za, dok je 194 bilo protiv. Glasanju su prisustvovali i premijer Davutoglu, kao i lider Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu i predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, prenosi Anadolija.

Premijer Vlade Republike Turske, Ahmet Davutoglu, objavio je 24. novembra u Ankari imena ministara u kabinetu tokom predstojećeg mandata.

Zamjenici premijera tako su od danas i zvanično postali Mehmet Simsek, Numan Kurtulmus, Yalcin Akdogan, Yildirim Tugrul Turkes i Lutfi Elvan.
Ministar pravde u 64. sazivu turske vlade je Bekir Bozdag, ministrica porodice i socijalne politike Sema Ramazanoglu, ministar za EU Volkan Bozkir, dok je ministar industrije i tehnologije Fikri Isik. Za ministra rada i socijalne potvrđen je Suleyman Soylu.

Izbor ministara

Ministar poljoprivrede, stočarstva i prehane je Faruk Celik, ministar trgovine i carine Bulent Tufenkci, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, ministar razvoja Cevdet Yilmaz, ministar kulture i turizma Mahir Unal, dok je ministar finansija Naci Agbal. Ministar obrazovanja je Nabi Avci.

Resorom odbrane rukovodit će Ismet Yilmaz, ministar vodoprivrede i šumarstva je Veysel Eroglu, ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu, a ministar pomorstva, saobraćaja i komunikacija Binali Yildirim.

Ministrica okoliša i prostornog uređenja je Fatma Guldemet Sari, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ekonomije Mustafa Elitas, a ministar prirodnih resursa Berat Albayrak. Ministar omladine i sporta je Akif Cagatay Kilic.

Izvor: Agencije