Izglasano povjerenje grčkoj Vladi

Aktivisti opozicione stranke Siriza protestirali su u nedjelju uvečer u Atini zbog mjera štednje, uoči glasanja o nepovjerenju (EPA)

Parlament Grčke izglasao je rano jutros povjerenje koalicionoj Vladi Nova demokratija – PASOK sa 153 glasa “za” i 124 protiv, uz 17 uzdržanih.

Hiljade aktivista najveće grčke ljevičarske opozicione stranke Siriza protestirale su u nedjelju uvečer u Atini zbog mjera štednje, uoči glasanja o nepovjerenju Vladi.

Prema procjeni policije, na ulice su izašle blizu 2.000 ljudi, dok novinari i organizatori tvrde da ih je bilo najmanje 5.000.

Debata o glasanju počela je u petak, a Vlada je saopćila da je rezultat glasanja nimalo ne zabrinjava.

Demonstranti su tražili smjenu Vlade i nosili transparente s natpisima: “Odlazite odmah!” i “Ne politici štednje!”

Protest je održan dok je Parlament raspravljao o glasanju o nepovjerenju Vladi koje je predložio Aleksis Cipras, lider Sirize, prenio je AFP.

‘Pokušaj destabilizacije’

Cipras je zatražio glasanje, pošto je prije dva dana grčka interventna policija upala u zgradu bivše nacionalne radio-televizije ERT i iz nje istjerala više desetina demonstranata, koji su se u tim prostorijama nalazili još od juna, kada je Vlada u Atini iznenada ugasila taj javni servis.

Siriza je zatim saopćila da traži glasanje o nepovjerenju Vladi konzervativnog premijera Antonisa Samarasa zbog njene katastrofalne politike, piše Tanjug.

Debata o glasanju počela je u petak, a Vlada je saopćila da je rezultat glasanja nimalo ne zabrinjava.

Poslanici vladajuće Nove demokratije i Pasoka optužili su Ciprasa za pokušaj destabilizacije političke klime u zemlji i podrivanja ugleda Grčke na međunarodnoj sceni.

Izvor: Agencije