Izetbegović: Zna se ko je uvijek počinjao ratove na Balkanu

Izetbegović: Neka ne računaju da će Srebrenicu, Tomašicu, Brčko i druga mjesta izdvojiti iz BiH (Printscreen)

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas kako Hrvati „ne mogu dobiti treći entitet u BiH bez konflikta i rata“.

„Oko 60 posto Hrvata živi izmiješano sa Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta, koju nisu uspjeli 1993. sa HVO-om da izvuku? To su besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i pritisak na Bošnjake“, rekao je Izetbegović u emisiji HRT-a „Nedjeljom u dva“, odgovarajući na pitanje da li je realan treći entitet u BiH.

On je naveo kako takvim svojim izjavama daje upozorenje svima koji žele pocijepati BiH.

Relaksacija odnosa

„Neka ne računaju da će Srebrenicu, Tomašicu, Brčko i druga mjesta izdvojiti iz BiH. Bakir i Bošnjaci neće početi konflikt. Zna se ko je svaki put na Balkanu počinjao ratove. Bolje im reći na vrijeme: ‘nemojte prelaziti crvenu liniju'“, rekao je Izetbegović.

On tvrdi kako Bošnjaci, za razliku od Hrvata, „žele relaksaciju odnosa“.

„Ne ide da dižu krst iznad Mostara. Možete li misliti kako bi se osjećali Hrvati da im stavite mjesec i zvijezdu na zajedničkom brdu. Nemojte tjerati bošnjačku djecu da uče hrvatski, da im je glavni grad Zagreb i davati svjedočanstva sa šahovnicom, što se dešava u srednjoj Bosni“, rekao je on.

Govoreći o gradnji Pelješkog mosta, Izetbegović je kazao kako je potrebno da Hrvatska riješi granicu s BiH i pristup otvorenom moru.

„Želimo papir na kojem će se odrediti granica, ratifikovati, odrediti plovni put BiH do otvorenog mora onako kako je definisano pravom mora. Jeftinije je raditi tunel koji je manje osjetljiv na udare vjetra i koji ne pravi probleme oko prolaska brodova. Ali, ako hoće graditi most neka rade, neka spajaju teritoriju, samo neka ne uzimaju pravo BiH“, rekao je bošnjački član bh. Predsjedništva.

Križančevo Selo i Ahmići

Tokom emisije je komentirao i zločine koji su se desili tokom proteklog rata u BiH, te kako se Križančevo selo ne može izjednačavati sa Ahmićima.

„Ja sam krenuo jednostrano. Unatoč upozorenjima otišao sam na Kazane u Sarajevu gdje su stradali Srbi. Ljudi se boje da se nešto time izjednačavaju strane. Mislim da treba otići na sva stratišta nevinih ljudi, naročito civila. U Križančevom Selu nisu civili. U Križančevom Selu su izginuli bojovnici i ne može se izjednačavati sa Ahmićima. Međutim, sve su to tragične žrtve i svi zaslužuju da im se ode na groblje. I u pravu ste, trebao sam možda te stvari uraditi jednostrano“, kazao je Izetbegović, te dodao kako će vjerovatno otići u Križančevo Selo.

Tamo je, dodao je, „bila jedna bitka koju je HVO izgubio, gdje su pobijeni bojovnici“.

„U Ahmićima je to direktan zločin gdje su pobijeni žena, djeca, psi… Ne daj Bože da to pravdam, pozivam sudove da to rade, neka osude svakog zločinca, do zadnjeg. Pokušava se napraviti jedan balans. Ako je bilo stotinu puta više zločina protiv Bošnjaka nego od strane Bošnjaka, ne možete izjednačiti. Jedan ili dva posto zločina je napravila Armija BiH i oni su sistematski zaustavljani. S druge strane su sistematski planirani i ohrabrivani. Ne možete te stvari izjednačiti“, naveo je Izetbegović.

Odnosi sa Vučićem

Što se tiče odnosa Sarajeva i Beograda, Izetbegović je demantirao kako je ikada imao verbalni sukob sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Nikada gospodin Vučić i ja nismo imali verbalni sukob“, rekao je Izetbegović.

Na ocjenu voditelja kako je problem sa Srbijom nastao zbog Izetbegovićeve izjave kako bi BiH trebala priznati Kosovo, Izetbegović je rekao kako smatra da je problem nastao zbog njegove izjave o tome da bi BiH branio svim sredstvima.

„Što se tiče Kosova, ja sam rekao da se nadam da će jednog dana do toga doći, kao što se cijela Evropa nada. Mnoge zemlje su priznale Kosovo, pa ih Vučić jako lijepo primi… Traži se razlog da me optuže da sam ja neki radikal, da sa mnom ne može, da treba sa mnom ući u konflikt i slično“, rekao je on.

Izvor: Agencije