Izetbegović za AJB o referendumu u RS-u

Najavljeni referendum o Danu bh. entiteta Republika Srpska, 9. januaru, protivustavan je i protivzakonit, izjavio je u četvrtak je za Al Jazeeru Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predstavnici država Zapadnog Balkana učestvuju u zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je Izetbegović razgovarao s Ivicom Puljićem, reporterom Al Jazeere.

U međuvremenu su vlasti RS-a poručile da je sve spremno za referendum o Danu RS-a, zakazanom za 25. septembar, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio privremenu mjeru kojom se referendum odgađa.

“Referendum je slijepa ulica, iz koje će se poslije valjati vraćati. To je politička avantura koja nam nije trebala”, kazao je Izetbegović i ocijenio kako se nada da će splasnuti tenzije i da je referendum u  velikoj mjeri bio u funkciji lokalnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra.

‘Rušenje mira’

Na pitanje Al Jazeerinog reportera o ranije najavljenom referendumu o mogućem otcjepljenju RS-a iz Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, Izetbegović je rekao da time predsjednik RS-a Milorad Dodik uzima sebi pravo koje pripada svima.

“Time bi se srušio Dejtonski mirovni sporazum i time bi se srušio mir, htjeli mi to ili ne. I ne bih nikome preporučio da ide u tom smjeru”, kazao je on.

Izetbegović nije želio direktno komentirati izjavu bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine, penzioniranog generala Sefera Halilovića.

“Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, izjavio je ranije ove sedmice Halilović.

Izetbegović je kazao da razumije “nervozu kod patriota Bosne i Hercegovine kada im neko ovako direktno unese u jednu deklaraciju stranačku da će u 2018. godine pocijepati Bosnu i Hercegovinu”.

“Niti je Sefer Halilović moj portparol, niti sam ja njegov portparol”, kazao je on.

Srebrenica će uvijek biti u BiH

Ponovio je da razumije nervozu onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu, “kada im neko faktički stavlja prst u oko i kaže da će sam odlučiti o nečemu što pripada svima – da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu, uzeti dio sebi, onaj dio gdje su mjesta patnje – Srebrenica, Tomašica, Luka Brčko, Manjača, da će to izvući iz Bosne i Hercegovine”.

“Ja ću to kazati na ovakav način – to se sigurno desiti neće”, istakao je Izetbegović.

Kazao je da će braniti ustavnopravni sistem u Bosni i Hercegovini, teritorijalni integritet, ono što je potpisano u Daytonu 1995. godine.

“Nikada Srebrenica, Tomašica (…) neće biti ništa do Bosna i Hercegovina. Oni koji misle da mogu tako jednostrano odlučivati u ime svih – neka ne tri puta, nego 33 puta, razmisle u kojem su smjeru krenuli”, zaključio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera