Izetbegović za AJB: Naravno da se plašim italijanskog scenarija

'Trenutno smo u procesu nabavke 50 respiratora, što jeste u ovom trenutku vrlo komplicirano', kaže Izetbegović (Al Jazeera)

“U Bosni i Hercegovini razloga za paniku nema, broj oboljelih i dalje nije zabrinjavajući, ali to ne znači da bi trebalo isključiti mogućnost da se u državi ponovi scenario viđen u Italiji, u kojoj je, nakon laganog početka, širenje virusa COVID-19 poprimilo apokaliptične razmjere, stavljajući cijelu državu u karantin i odnoseći više stotina žrtava na dan.”

To je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans izjavila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KSUC) Sebija Izetbegović, koja je odgovorila na pitanja koja se odnose na aktuelnu situaciju sa širenjem korona virusa u Bosni i Hercegovini, sve rigoroznije mjere koje vlasti preduzimaju u nastojanju da ga obuzdaju, ali i o tome kako razvoj događaja prate građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

  • Gospođo Izetbegović, plašite li se scenarija u kojem bi sve ovo što se dosad dogodilo u Bosni i Hercegovini bilo samo uvod u italijanski scenarij, jer, ako ćemo pratiti trendove, u Bosni i Hercegovini još se nije dogodio vrhunac pandemije? Kolika je vjerovatnoća za to?

– Naravno da se plašim italijanskog scenarija i sve mjere koje smo poduzeli u Kliničkom centru služile su tome da se takav scenario ne desi. U Bosni i Hercegovini još nema pandemije, u Kantonu Sarajevo čak nijedan pozitivan do sada. Situacija koja se desila u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar jeste izuzetno opasna, ali ćemo pratiti razvoj, pa ćemo adekvatno tome reagovati. Ne možemo ništa predvidjeti kad je korona virus u pitanju.

  • Slušamo upute – “bez panike”. No, panike, sudeći prema svemu, ima. Ima li toj panici mjesta s medicinskog aspekta?

– Panike ima, to je sasvim očigledno, ali ima i onih koji su potpuno relaksirani, koji ne prate nikakva pravila niti ih poštuju. Oni su ti koji mogu teško ugroziti svoje zdravlje, ali i svojih najbližih. Mjesta panici još nema, ali je neophodna ozbiljnost i poštivanje svih preporuka medicinske struke i Kriznog štaba. Molimo građane da budu ekstremno odgovorni i prema sebi i prema svojoj okolini.

  • Koliko u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ima respiratora i postoji li mogućnost da budu nabavljeni u kratkom roku?

– Imamo 57 respiratora i 11 anestezioloških aparata, koji se također mogu koristiti za potrebe mehaničke ventilacije. Trenutno smo u procesu nabavke 50 respiratora, što jeste u ovom trenutku vrlo komplicirano i zbog roka isporuke i zbog puta isporuke, ali i velike potražnje zbog pandemije.

  • Kakvi su smještajni kapaciteti KCUS-a za zaražene virusom COVID-19? Koliko je kreveta?

– KCUS je pripremio kapacitete na Klinici Podhrastovi. U ovom trenutku imamo 44 kreveta za najteže bolesnike, a možemo obezbijediti još oko 150, ukoliko bude potrebno.

  • Koliko KCUS ima testova i koliko košta jedan?

– KCUS ima trenutno 250 testova, plus 500 za koje čekamo dodatne materijale od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U nabavci smo 100.000 PCR i 150 za brzu detekciju, koje smo rezervisali.

  • Kakva je Vaša ocjena  nose li se političari dobro s novonastalom situacijom? Jesu li dorasli izazovu i jesu li trebali ranije preduzeti neke mjere?

– Nije moj posao da komentiram rad političara, ali jesam apelovala na zatvaranje granica. I sada mislim da ih je trebalo zatvoriti prije 15 dana, a odrediti punktove za nesmetan prolaz robe i kontrolu vozača. Napominjem da je KCUS još od 31. januara praktično u vanrednom stanju zbog načina na koji smo mi shvatili probleme sa korona virusom.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

  • Je li se KCUS dosad obratio nekoj relevantnijoj medicinskoj ustanovi u svijetu kako bi se pripremio na što kvalitetniji odgovor na pandemiju?

– KCUS je referentni centar za viruse Svjetske zdravstvene organizacije i u stalnom smo kontaktu sa kolegama i stručnjacima najpriznatijih centara u svijetu.

  • “Ne okupljati se u većim grupama” jedan je od osnovnih savjeta struke, ali u KCUS-u i pred njim ovih dana vladale su potpuno suprotne scene  velike gužve. Zašto?

– Zato što domovi zdravlja godinama ne rade svoj posao i što građani smatraju da KCUS treba da završi sve ono što drugi nivoi zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo ne rade, a trebali bi.

  • Kakav je stav KCUS-a u vezi s polemikom “ibuprofen ili paracetamol”?

– Ne komentarišemo neprovjerene i naučno nedokazane tvrdnje.

  • Naglo donošenje jednoglasnih odluka, kakvo nije svojstveno našim političarima, i sloga u Bosni i Hercegovini u vezi s korona virusom potakli su bojazan da je situacija u zemlji zapravo mnogo gora nego što se prikazuje. Je li tako?

– Situacija je tačno onakva kakvom vam je predstavljamo, barem mi iz KCUS-a. Jedino što garantujem je ono što iznosim u svojim izjavama.

  • Čime se zaraženi virusom liječe i koliko dugo traje oporavak?

– Zaraženi se liječe simptomatskom terapijom, antipireticima i analgeticima. Oporavak traje individualno. Najteži slučajevi zaraženih korona virusom zahtijevaju intenzivnu njegu.

  • Trebaju li građanima enormne količine toalet-papira, s aspekta mogućih simptoma zaraze korona virusom?

– Preporučila bih građanima da koriste vodu i sapun, a što manje toalet-papira, sa svih mogućih aspekata.

Izvor: Al Jazeera