Izetbegović, Radončić i Komšić pozvali Dodika da korigira zahtjeve

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte (DF) Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić pozvali su u srijedu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da odblokira rad državnih organa i vrati se provođenju reformi i napretku zemlje.

Dodik, čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), donio je odluku da članovi njegove stranke neće učestvovati u radu državnih organa sve dok strane sudije učestvuju u radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prijeteći otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

Čelnici SDA, SBB-a BiH i DF-a pozvali su sa zajedničke konferencije za novinare u Sarajevu predstavnike međunarodne zajednice, Vijeće za provedbu mira (PIC) i Ured visokog predstavnika (OHR) da reagiraju “kako kriza ne bi išla u eskalaciju s nepredvidljivim posljedicama”, optužujući Dodika da je prouzrokovao krizu.

“Aktuelne prijetnje secesionizmom, najave neustavnih referenduma, odbijanje da se provedu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, blokiranje rada bh. institucija – sve to predstavlja nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, a nasrtaj na mirovni sporazum je nasrtaj na sam mir”, rekao je Izetbegović.

‘Kojem Miloradu Dodiku više vjeruju?’

“Na svaku prijetnju koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu ove zemlje mi ćemo odgovoriti snažno i odlučno svim potrebnih sredstvima i mehanizmima.”

“Niko nikada neće odvojiti od Bosne i Hercegovine niti jedan njen pedalj i bilo koja aktivnost u tom smjeru može jedino ugroziti mir postignut u Daytonu”, rekao je Izetbegović.

Optužio je međunarodnu zajednicu da je izostanak njihove reakcije ohrabrio destruktivne političke snage u zemlji.

Radončić je rekao da vladajuća koalicija ne želi uplašiti građane u smislu da može doći do oružanih sukoba nego da “Dodiku i politici separatizma žele reći da postoji crvena linija i da nakon te linije postoje sredstva i metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje Bosne i Hercegovine”.

Pozvao je Dodika da korigira svoje zahtjeve.

Komšić je poručio da će štetu od postupaka Dodika trpjeti najviše građani RS-a.

Na pitanje novinarke Al Jazeere Arduane Pribinje jesu li pravni timovi tri stranke podnijeli krivične prijave protiv Dodika, ako je riječ o rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, te kojem Dodiku vjeruju – onom koji kaže “Goodbye BiH, welcome RSexit” ili onome koji kaže da niko u RS-u ni tajno ni javno ne radi na otcjepljenju RS-a, Izetbegović je rekao da odgovor treba biti zajednički, uključujući Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) Bosne i Hercegovine, kao i Tužilaštvo i OHR.

‘Vučić ima problema s vlastitim stavovima’

“Mi nemamo bonske ovlasti, mi ne možemo hapsiti nikoga, to može raditi Tužilaštvo i ima za to razloge, i ima za to OHR”, rekao je Izetbegović.

“OHR je to trebao i ranije raditi”, dodao je Izetbegović.

“Mi nismo naivni da vjerujemo izjavama ni onog agresivnog ni onog potpuno mirnodopskog Dodika. Mi smo tu da pratimo i analiziramo konkretne postupke šta neki ljudi rade”, kazao je Radončić.

Na pitanje kako gledaju na optužbe da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stoji iza kriza u regiji Radončić je kazao da je riječ o politici “toplo-hladno”, da je Bosna i Hercegovina raspoložena graditi dobrosusjedske odnose, ali da ohrabrivanje nečega što je na ivici separatizma, nedostatak volje da se ogradi od pojedinih politika govori da Vučić ima problema s vlastitim stavovima.

Izvor: Al Jazeera