Izetbegović pozvao OHR da pomogne u promjeni Izbornog zakona BiH

Bakir Izetbegović je banalizirao napad tvrdeći da Ćesir nije napao novinara već kameru (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu kako je nerealno očekivati da će političke stranke u Bosni i Hercegovini postići saglasnost oko izmjena izbornog zakona ove zemlje do 28. februara, kada u posjetu stiže predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, prenose agencije.

On je pozvao Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ponudi rješenje za izmjene koje bi bile u skladu sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo OHR da se uključi i ponudi rješenja za izbor zastupnika u Domu naroda Parlamenta [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine, kao i za Grad Mostar”, kazao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Dogovor i kompromis

Stav je vodstva SDA, kazao je lider stranke, da Izborni zakon treba biti promijenjen, i to prije općih izbora, planiranih za oktobar ove godine, no u stranci ne pristaju ni na kakva rješenja koja bi, kako oni to vide, bila protivna demokratskim i evropskim rješenjima i koja bi poticala dalju diskriminaciju građana Bosne i Hercegovine.

“Bošnjaci neće prihvatiti ustavna i zakonodavna rješenja suprotna evropskim vrijednostima i standardima”, kazao je Izetbegović, upozorivši istovremeno kako su bošnjački politički lideri i sama SDA izloženi “propagandnoj kampanji”, s tezom da potiču “islamski radikalizam i ekstremizam”, jer ih se na taj način pokušava natjerati da prihvate za njih neprihvatljive izmjene Izbornog zakona.

Lider SDA je rekao kako je do rješenja moguće doći samo dogovorom i kompromisom.

“SDA će biti jako sklona kompromisnim rješenjima”, kazao je on i pojasnio kako stranka neće sama “istrčavati” s rješenjima, ali je spremna podržati modele koje ponude druge stranke ako oni zadovoljavaju demokratske i civilizacijske standarde.

Izvor: Agencije