Oglasi

Izetbegović ponovo predsjednik SDA

Bakir Izetbegović kaže da su prioriteti u narednom periodu unutarnje integracije i zatim u EU i NATO te reforme.
Bakir IzetbegovićDeklaracija SDA izazvala je brojne reakcije političkih zvaničnika u BiH, ali i u SrbijiFena

Nakon što su ga delegati sedmog stranačkog kongresa u subotu izabrali za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, koji je i do sada obavljao tu dužnost, na konferenciji za novinare je izjavio da SDA, u predloženom novom statutu, racionalizira stranačke strukture i uvodi odredbe o ograničenju mandata i akumulacije funkcija.

Izetbegovićev reizbor je bio jednoglasan, a on je bio jedini kandidat. Prethodno su delegati većinskom voljom odlučili da neće glasati tajno o predsjedniku, već aklamacijom.

"Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućićemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim nivoima", rekao je, dodavši da stranka treba biti kao Bosna i Hercegovina koju odlikuje bogatstvo različitosti, kako prenosi Fena.

Istaknuo je da su prioriteti u idućem razdoblju integracije, sve ono, kako je rekao, što se suprotstavlja tendencijama dezintegracije, a prije svega to su unutarnje integracije te zatim integracije u EU i NATO, a prioritet su i reforme.

U tom kontekstu, za iduću godinu je najavio usvajanje "oko pola evropske legislative", što će biti imperativ za Bosnu i Hercegovinu, po principu "uzmi li ostavi".

Prioriteti stranke u novom mandatu, najavio je Izetbegović, bit će i očuvanje tekovina obrane BiH i "odbrana onih koji su branili BH", iskorak prema bosanstvu i snažnije okretanje dijaspori, kao i snažnija briga za povratnike.

Izetbegović: Nadam se da možemo uvjeriti 'srpski korpus'

Najavio je i jači angažman za unaprijeđenje statusa kategorija kao što su obitelj i mladi koje su, po Izetbegovićevim riječima, u međuvremenu "napadnute društvenim pošastima".

Kao idući, vrlo bitan cilj SDA, naznačio je snažnije ulaganje u znanost, kulturu i sport.

Mora biti, kaže, više novca za to "jer u Bosni i Hercegovini se rađaju izvanredni ljudi, talenti".

"Iza nas je proces tranzicije netržišne privrede u tržišnu i sad se treba baviti mjerama o radnim uvjetima, ispravljati nepravde u tom pravcu, popravljati uslove rada. Jedan od fokusa SDA bit će na tome u narednom mandatu", riječi su lidera SDA.

Programska deklaracija SDA, koju je u subotu prezentirao delegatima Kongresa, izazvala je prašinu kod određenih stranaka jer je izraženo opredijeljenje za regionalno uređenu Bosnu i Hercegovinu, što je želja i politika za koju će se, kako je najavio, ova stranka zalagati.

Izetbegović je izrazio nadu da će i "srpski korpus" biti moguće uvjeriti da Bosna i Hercegovina pripada EU i NATO integracijama jer primjeri iz regije, iz Crne Gore na primjer, govore o boljicima takvog opredijeljenja.

Ne 'gvozdena ruka', već čvrsta politika

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je iznio statistički podatak da je za četiri godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno 109.000 radnih mjesta te podsjetio da je on svojevremeno obećao 100.000 mjesta u deset godina.

Izetbegović je negirao opaske da, prema novom predloženom statutu SDA, on kao predsjednik stranke ima golemu moć, a nikakvu odgovornost.

Naprotiv, njegova odgovornost je zapravo golema, ustvrdio je i povodom toga što još nije realizirana najavljivana apelacija sudu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska te je novinarima obrazložio da još nije vrijeme za to, kako je procijenjeno u njegovoj stranci.

Izetbegovićevo mišljenje je da reizbor za lidera SDA nije rezultat njegovog prethodnog upravljanja "gvozdenom rukom", već naprotiv, toga da su ljudi prepoznali čvrstu i jaku politiku SDA, ali politiku koja pomiruje, a ne dijeli ljude.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.