Izetbegović podnio zahtjev Ustavnom sudu o referendumu u RS-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma o Danu RS-a koju je Narodna skupština RS-a usvojila 15. jula 2016. godine.

Kako se navodi u saopštenju, spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze RS-as da poštuje Ustav BiH, u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH  te princip pravne države i demokratskog poretka.

“Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska u smislu člana III/3.b) Ustava BiH. Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci broj U-3/13 zaključio da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine”, dodaje se u saoštenju.

Izetbegović traži od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu BiH te da odluku stavi van snage.

Dodatno traži i da Ustavni sud obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

“Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas su također podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH  za rješavanje spora s RS-om zbog odluke o raspisivanju referenduma, javlja Anadolija.

Ivanić: Bespotrebne tenzije

Srpski član Predsjedništva BiH  Mladen Ivanić izjavio je za Srnu da Izetbegović ne može sam u ime Predsjedništva pokretati pitanja ustavnosti, pa tako ni u slučaju odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske.

“Instituciju mogu predstavljati samo sva tri člana Predsjedništva ili Savjet ministara u cjelini, a oni ovim povodom nisu imali nikakav stav”, istakao je Ivanić.

On je rekao da Izetbegović može pokretati pitanja ustavnosti koja smatra bitnim, iako je u ovom slučaju Ustavni sud Republike Srpske već rekao da nema smetnje što se Ustava tiče, ali ne može pokretati pitanja i to predstavljati kao sukob između institucija BiH i entitetskih institucija, jer on ne predstavlja institucije BiH.

Ivanić je ocijenio da je sve što se događa povodom referenduma postalo potpuno besmisleno i da proizvodi ogromnu tenziju.

“Rekao bih da su potezi koje Izetbegović vuče najbolja reklama za potrebu organizovanja referenduma”, rekao je Ivanić.

Dodao je da bošnjački član Predsjedništva svojim potezima podiže jedinstvo srpskog naroda.

Cvijanović: Atak na RS

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je kazala: “Očekujem od Ustavnog suda BiH da se prvo oglasi o onome što su tražile institucije Republike Srpske. Problem je na koji način se ovaj sud opredjeljivao, o čemu je odlučivao, šta je mišljenje o Danu Republike koje nam je dao, te zbog čega se ne oglašava o našem zahtjevu.”

Ona je podsjetila da je 9. januar, kao datum za obilježavanja Dana Republike Srpske, utvrđen mnogo prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve ovo je veliki atak na institucije Srpske i proces našeg degradiranja i razvlašćivanja. Prije nekoliko godina to su bila naša obilježja, sada je na redu Dan Republike, a onda će vjerovatno na dnevnom redu biti i naziv Republika Srpska”, dodala je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je jadna država koja se navodno brani sprečavanjem referenduma i gušenjem demokratije.

“To pokazuje da je takva država u ozbiljnom problemu. Opredjeljenje institucija Republike Srpske jeste da referendum bude održan, a imamo i varijante na koji način da dođemo do adekvatnih i validnih spiskova na osnovu kojih ćemo registrovati birače za referendum o Danu Republike”, dodala je.

U međuvremenu, predsjednik RS-a Milorad Dodik istakao je tokom razgovora sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da RS neće odustati od referenduma i da će on biti održan 25. septembra.

Ivancov je naveo da se Ruska Federacija slaže da narod Republike Srpske ima pravo da putem referenduma iskaže svoj stav, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Izvor: Al Jazeera i agencije