Oglasi

Izetbegović: Odluka o popisu je donesena po zakonu

Dragan Čović kaže kako je odluka o popisu konačna te da su zahtjevi iz bh. entiteta Republika Srpska pritisci na rad Agencije za statistiku BiH.
Dragan Čović: Izjava Mladena Ivanića da sam ja znao za odluku o popisu stanovništva djeluje mi kao politički spinReuters - Arhiva

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra da se bespotrebno pravi problem u vezi s odlukom direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimira Jukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva i ističe da o tome da li je postupio protivzakonito ne trebaju pričati ni predsjednici stranaka, niti raspravljati parlament.

"Ukoliko je [Jukić] uradio protivzakonito, postoji sud. Ja mislim da nije uradio protivzakonito, već po zakonu", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, prenosi Srna.

On kaže da ne zna "zašto se pravi tolika galama o samom popisu" i navodi da se svi moraju povinovati Ustavu i zakonu.

Čović: Politički spin

"Navodno, odrazit će se najnoviji popis na strukturu vlasti u zemlji... Takvu obavezu smo imali u odnosu na prethodni popis, pa to nije ispoštovano. Bespotrebno se pravi virtuelni problem o svemu ovome", kazao je Izetbegović.

Komentirajući reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska na odluku Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine o jedinstvenoj metodologiji prema kojoj će biti okončan proces popisa stanovništva, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u četvrtak je izjavio da je "odluka konačna i da neće biti povučena", javljaju sarajevski mediji.

Izjavu člana državnog Predsjedništva Mladena Ivanića da je Čović znao za odluku direktora Jukića o usaglašavanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva, Čović je prokomentirao riječima:

"Ivanićeva izjava da sam ja znao za odluku o popisu stanovništva djeluje mi kao politički spin. To sam ranije govorio, ali opet ponavljam da to nema veze sa stvarnošću. Metodologija o popisu je donesena onako kako je i trebala. Ne znam zbog čega, ali odjedanput su se pojavili spinovi o nekim izjavama katoličkih predstavnika, čelnika Islamske zajednice, o popisu i slično. Još jednom ponavljam da nisam imao nikakvog utjecaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva i smatram da se nikakva odluka koju je donijela zvanična agencija ne može poništiti", rekao je Čović.

Politika umjesto statistike

Na novinarsko pitanje da li su zahtjevi iz RS-a za povlačenje Odluke o objavi rezultata popisa pritisak na nezavisnost rada Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, odgovorio je potvrdno.

"Prvo, ta odluka ne može biti povučena. Ona je donesena kao takva i mi možemo neku drugu odluku donijeti, u smislu da damo politički savjet. Naravno da su takvi zahtjevi za povlačenje miješanje u rad Agencije i to pokazuje da ovdje, nažalost, nije riječ o statistici, nego o politici", kazao je Čović.

Izrazio očekivanje da će se o novonastalim problemima razgovarati na svi nivoima te da bi u narednom periodu naročito trebalo povesti računa o tome kojom dinamikom će teći objava rezultata popisa počev od 1. jula.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.