Izetbegović odgovorio Turneru: Na pogrešnoj ste adresi

Član Predsjedništva BiH oštro je odgovorio američkom kongresmenu (Arhiva)

Stavovi izneseni u pismu o pitanju razgraničenja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore upućeni su na pogrešnu adresu, jer se rasprava o tom pitanju odvija u Parlamentu BiH, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u odgovoru na pismo američkog kongresmena Michaela Turnera, koje mu je dostavljeno posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ambasade BiH u Washingtonu.

Izetbegović je Turnera uputio da pismo o pitanju razgraničenja BiH i Crne Gore pošalje rukovodstvu i nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH.

“Ukoliko ste, unatoč prethodno navedenoj činjenici, odlučili da ipak pišete Predsjedništvu BiH, onda ste se trebali obratiti predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću koji predstavlja ovu instituciju. Naravno, postoji mogućnost da ste pismo naslovili na mene jer Vam je sugerirano da ja osobno stojim iza inicijative pokrenute u Parlamentarnoj skupštini BiH koja traži preispitivanje sporazuma o granici. Oni koji su Vas eventualno usmjerili prema meni su očigledno pogriješili”, navedeno je u Izetbegovićevom odgovoru na Turnerovo pismo.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu je 26. februara 2015. primila pismo kongresmena Michaela Turnera upućeno članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, te je isto putem Ministarstva vanjskih poslova službeno dostavilo u Predsjedništvo BiH, odnosno Izetbegovićevom kabinetu.

Turner prijeti obustavom pomoći

Turner je u pismu Izetbegoviću upozorio da bi SAD mogao obustaviti pomoć BiH, ako Sarajevo ne odustane od spora sa Crnom Gorom oko Sutorine.

On je, kako su prenijeli mediji, u pismu izrazio zabrinutost da rezolucija o Sutorini kojom se osporava dogovoreno predstavlja pokušaj stvaranja teritorijalnog spora koji bi zaustavio integracije u euroatlantske institucije, kao što je NATO.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović podnio je prijedlog rezolucije kojim traži da bh. parlament neprihvatljivim ocijeni prijedlog ugovora o granici s Crnom Gorom.

Iz Državne komisije za granice odgovorili su da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije definirano da je Sutorina crnogorska teritorija.

Zvanična Podgorica ranije je poručila kako to pitanje smatra okončanim te da ugovor o granici između Crne Gore i BiH čeka na ratifikaciju u državnim parlamentima obje zemlje.

Izvor: Agencije