Oglasi

Izetbegović: Od negacije do glorifikacije genocida

Takva pojava i takav odnos spram genocida nije zabilježen nikada u historiji i nigdje u svijetu, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH.
'Ako srpski prvaci zaista poštuju Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao što to često javno tvrde', Izetbegović smatra da je krajnje vrijeme da progovore i reaguje na ove uvrede Arhiva

Sramotna je i neljudska šutnja političke, intelektualne i vjerske elite srpskog naroda u Srbiji i BiH na divljačke i morbidne uvrede koje Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, i drugi srpski zvaničnici sve češće i agresivnije izriču na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito, poručio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović.

Ne radi se, kako je kazao, ovdje više o sporadičnim i izoliranim incidentima, već o rastućem trendu.

"Negacija genocida počinjenog nad Bošnjacima prešla je u fazu njegove glorifikacije. Takva pojava i takav odnos spram genocida nije zabilježen nikada u historiji i nigdje u svijetu. Cinične i pakosne uvrede koje je o rahmetli Hatidži Mehmedović i žrtvama genocida u Srebrenici napisala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta samo su posljednje u nizu", istakao je Izetbegović.

Anticivilizacijske izjave

Slične uvrede, kazao je, izricao je i ranije presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji još uvijek ima mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, gostujući u glavnom gradu Srbije u programu jedne srbijanske televizije, izvrijeđao je vjerske osjećaje Bošnjaka muslimana anticivilizacijskim izjavama o ezanu, muslimanskom pozivu na molitvu. Prije toga ih je nazivao 'okupatorima Podrinja'. Svakodnevno negira njihov maternji bosanski jezik. A sada pokušava revidirati i ranije usvojene izvještaje institucija entiteta RS o genocidu u Srebrenici. Članovi njegove političke partije također javno vrijeđaju žrtve genocida", pojasnio je Izetbegović.

Da nije riječ samo o stavovima pojedinaca, nego i o institucionalnom djelovanju, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, svjedoči dodjela odlikovanja entiteta RS-a presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima.

"Sve ovo traje već predugo. I prevršilo je svaku mjeru. A vodeći srpski politički i vjerski autoriteti u BiH i Srbiji se nijednom nisu jasno, nedvosmisleno i javno ogradili od ovakvih stavova. Ta njihova šutnja zlokobno podsjeća na istu onu šutnju koja je ohrabrila i omogućila užasne zločine počinjene u vrijeme agresije na BiH, a koji su kulminirali genocidom u Srebrenici", poručio je Izetbegović.

Žrtve genocida u BiH

“Ako srpski prvaci zaista poštuju Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao što to često javno tvrde”, Izetbegović smatra da je krajnje vrijeme da progovore i reaguje na ove uvrede.

"Nastave li da šute, shvatićemo to kao njihovu poruku da odobravaju sve uvrede izrečene na račun Bošnjaka i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. A takva njihova poruka Bošnjacima i Bosni i Hercegovini sigurno će dovesti u pitanje dalji proces pomirenja i normalizacije odnosa", dodao je Izetbegović.

Milorad Dodik je prije nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj televiziji u Srbiji ezan nazvao "arlaukanjem".

Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su "zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci".

Vjerica Radeta, zastupnica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, uputila je uvrede na račun preminule predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice", Hatidže Mehmedović.

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!", napisala je Radeta na Twitteru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.