Izetbegović: Nova vlast samo bez uvjeta Dodika i Čovića

'Postoje nagovještaji kako će izgledati koalicije na državnom i federalnom nivou te u nekim kantonima', kaže Izetbegović (EPA)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u četvrtak je potvrdio da je moguće ubrzo dovršiti proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, ali je pritom istakao da će se to dogoditi jedino ako očekivani partneri sa srpske i hrvatske strane ne budu postavljali uvjete, poput blokiranja puta ka članstvu u NATO-u ili izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Novalić novi-stari premijer Federacije?

Bakir Izetbegović je, na novinarsko pitanje ko bi mogao biti naredni premijer Federacije Bosne i Hercegovine, odgovorio je da će o tome odlučivati organi SDA, ali i da je dosadašnji premijer Fadil Novalić dobro obavljao tu dužnost.

‘Učinak je mogao biti još bolji u drugoj polovini mandata da nije bilo opstrukcija’, smatra lider SDA, ističući da su sveukupni Novalićevi rezultati značajni.

Nakon još jednog kruga pregovora o budućoj koaliciji, koje je ovog puta vodio s predstavnicima Stranke demokratske aktivnosti, koja ima uporište u Unsko-sanskom kantonu, on je novinarima u Sarajevu rekao da se “stvari kreću u dobrom pravcu”, jer postoje jasni nagovještaji kako će izgledati koalicije na državnom i federalnom nivou te u nekim kantonima, prenosi Hina.

Rekao je da nema nikakvih prepreka za imenovanje Zorana Tegeltije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kad on jasno izloži prihvatljiv program rada.

“Očekujemo da Tegeltija predloži program rada i da sa strane SNSD-a ne bude uvjetovanja kako bi za njega mogli podići ruku”, rekao je Izetbegović, pojašnjavajući kako to znači da Dodikov kandidat mora jasno potvrditi da će se držati Ustava i važećih zakona, uključujući tu Zakon o odbrani, koji predviđa članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

‘Nema prebijanja preko koljena’

To pitanje glavna je prepreka za uspostavu nove vlasti na državnom nivou jer SNSD odbija učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka bitnih za približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, a pritom se pozivaju na rezoluciju Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska iz 2017. kojom je nametnuta politika vojne neutralnosti tog entiteta.

Iako su u SDA ranije načelno prihvatili SNSD za koalicijskog partnera, Izetbegović je kategorički potvrdio da od nove vlasti nema ništa sve dok Dodikova stranka odbija provoditi važeće odluke i zakone.

“Ne insistiramo ni na čemu osim da se držimo Ustava i zakona, a druga [srpska] strana traži da se tu nešto ‘popusti'”, rekao je Izetbegović, ističući da se na takav način ne može formirati vlast jer ne može biti supremacije entiteta nad državom.

“Mi takve ustupke nećemo napraviti”, poručio je Izetbegović, dodajući da to važi i za eventualna uvjetovanja s hrvatske strane, konkretno u odnosu na potrebu promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ranije spominjao kao preduvjet uspostave vlasti i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine i u državi Bosni i Hercegovini.

“To se ne može ‘prebiti preko koljena’ u mjesec dana. Na tome radimo godinama i vjerujem da ni HDZBiH ni Čović neće na tome insistirati”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Agencije