Izetbegović: Nećemo tražiti promjenu imena RS-a ako Dodik popusti

Izetbegović je objašnjavao zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske (EPA)

Dan nakon što je Stranka demokratske akcije najavila da će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska predsjednik te stranke Bakir Izetbegović objasnio je kako je ta inicijativa uslijedila “zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u Republici Srpskoj”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati “nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu”.

“Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument, služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi”, ukazuje Izetbegović.

Objasnio je i trenutak za podnošenje zahtjeva – “zato što je intenziviran napad na Bosnu i Hercegovinu, na njen euroatlantski put, zato što se povezuje nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske”.

“Nije zahtjev da se ukine naziv Republika Srpska nego da pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta”, dodao je.

Komentirajući reakcije iz Republike Srpske, postavio je protupitanje: “U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu? Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijete da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, a ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku.”

‘Zar to nije entitet i Bošnjaka i Hrvata?’

Apelaciju će, kako je najavio, najvjerojatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republici Srpske, ali da ne može precizirati kada.

Najavio je i da će “ostaviti prostora pola godine da se promijeni odnos Republike Srpske prema državi Bosni i Hercegovini, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji”.

Ne vidi problem da se u naziv entiteta Republika Srpska “unesu i Bošnjaci i Hrvati”, ali i da bi “Rusija, kao prijatelj Srba, trebala pomoći da u entitetu Republika Srpska svi Bošnjaci i Hrvati osjete da je to i njihov entitet”.

“Kako god Ustavni sud odluči, mi ćemo to prihvatiti. Imat ćemo krizu u državnoj vlasti, ali je nećemo mi izazvati. Isto tako, nećemo prestati da se borimo za svoja prava”, rekao je Izetbegović.

Iz SDA je prethodno, u priopćenju poslanom medijima, navedeno kako je “dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republika Srpska pokazala da je dosadašnji naziv entiteta Republika Srpska intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata”.

“Vezivanje imena bilo čega u multietničkoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Svi narodi ravnopravni

Iz SDA podsjećaju kako su, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Distrikt. To je potvrđeno, dodaju, “i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima”. 

“Entitet Republika Srpska postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni. 

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda”, najavljuju iz SDA.

Izvor: Al Jazeera i agencije