Izetbegović: Nad nesrbima u Banjoj Luci su činjeni zločini

Činjenica je da je u Banjoj Luci srušeno svih 16 džamija i katoličke crkve, podsjetio je Bakir Izetbegović (EPA)

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću nedopustivi si i neopravdani napadi na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tijekom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni nad nesrbima u Banjoj Luci.

Izetbegović je u nedjelju, nakon susreta sudionika procesa “Brdo – Brijuni”, rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tijekom rata sustavno tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih 16 džamija te katoličke crkve.

“Banja Luka nije bila pod opsadom, niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo”, kazao je on novinarima u Sarajevu.

Dodao je da se “možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom, za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema”.

“Iz tog grada [Banje Luke] su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom, ili nekako drugačije”, rekao je Izetbegović.

Ivanić: Izetbegović nema pravo na BiH

Ubrzo je stigla i reakcija člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, po kojem Izetbegovićeve riječi “ruše bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH”.

“Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to je “jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH”.

“Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi. Neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu”, rekao je Ivanić.

Najavio je kako se očekuje još reakcija na Izetbegovićev istup jer “ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH, pogotovo nakon što je donesena odluka o popisu koja je bila prvo preglasavanje od formiranja ovog Savjeta ministara”.

“Uvjeravam vas da će biti posljednje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u BiH, od toga nema ništa”, poručio je Ivanić. 

Dodik tražio povlačenje izjave

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi, šta vi govorite ovdje? Dođite u Banju Luku, pa vidite – tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, kazao je Komarica.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zatražio je od Komarice da povuče tu izjavu, nazivajući je “nedoličnom”.

Priznao je kako suosjeća zbog stradanja Hrvata u proteklom ratu, no drži da je usporedba s onim što se zbivalo tijekom Drugog svjetskog rata neprimjerena.

“Nama treba povlačenje njegove izjave, da se kaže da je to greška. Saosjećam sa njim za stradalim Hrvatima, kao i za svima koji su ovdje stradali, ali ovakve špekulacije koje je biskup iznio su nedolične”, kazao je Dodik.

Izvor: Agencije