Oglasi

Izetbegović: Međunarodni pečat na tamni dio istine o 'Herceg-Bosni'

'Jedno lice hrvatske politike u Zagrebu i Bosni i Hercegovini je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat, a drugo se borilo i izborilo za prestanak sukoba u Bosni i Hercegovini', kaže Izetbegović.

Izetbegović: Haški sud se bavi tamnom stranom, a mi ćemo pamtiti zločine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je Haški tribunal stavio "međunarodni pečat na tamni dio istine o stvaranju i načinu djelovanja 'Hrvatske zajednice Herceg-Bosne'".

Komentarišući današnje haške presude Prliću i ostalima, rekao je da ih treba iskreno prihvatiti i provesti.

Dodao je da je hrvatska politika kreirana u Zagrebu i u Bosni i Hercegovini imala dva lica.

"Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački pothvat, koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike, jest ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prijateljski odnosi

Na kraju je poručio da se zalaže za prijateljske odnose dvije zemlje u budućnosti.

"Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose", poručio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.