Izetbegović: Ivanić privatno mišljenje šalje kao stav BiH

Izetbegović je dao nalog ambasadorici Čolaković da otvori njemu namijenjeno pismo iz Međunarodnog suda u Hagu (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je poručio kako će predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić Međunarodnom sudu u Hagu „svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva“.

U saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta dodaje se  kako je Ivanić svo vrijeme, uključujući i pismo Sudu od 13. jula 2016. godine, tvrdio kako je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije, prenosi agencija Anadolija.

„Ivanić je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da je on tvrdio sve vrijeme da će Međunarodni sud pravde u Hagu tražiti pojašnjenje vezano za status agenta Softića. To nije ono što je Ivanić tvrdio sve vrijeme. Sve vrijeme, uključujući i u svom pismu Sudu od 13. jula 2016. godine, Ivanić je tvrdio da je, prema Statutu i Pravilima Suda, neophodno da Predsjedništvo BiH da novu autorizaciju agentu Softiću, odnosno da nanovo imenuje agenta Softića za postupak revizije“, navodi se u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodaje se kako je Sud u svom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH zatražio pojašnjenje statusa agenta Softića prema postojećoj Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

„U tom pismu Sud nije prejudicirao bilo kakav stav Suda o tumačenju svog Statuta i Pravila vezano za imenovanje agenata. Umjesto što sve vrijeme tumači Statut i Pravila Međunarodnog suda pravde, Ivanić bi konačno trebao da pojasni zašto i na temelju kojih pravnih (a ne političkih) argumenata negira pravno neupitnu činjenicu da je Softić i dalje ovlašteni agent BiH na temelju Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, jer je ta odluka i dalje važeća i na snazi je“, piše u saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Pitanje posljednje sjednice

Također se dodaje kako je Ivanić na današnjoj konferenciji za štampu pročitao odlomke iz svog novog pisma Sudu, koje je već napisao i koje će neki njegov specijalni izaslanik uručiti Sudu 2. marta.

„U tom pismu Ivanić ponavlja ono što je već jednom rekao na konferenciji za štampu u Beogradu 22. februara, a to je da će Sudu reći da to pismo piše u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odnosno kao ‘suveren’ države Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, Ivanić je danas potvrdio da će u tom svom novom pismu Sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH. Ukoliko Ivanić to zaista i uradi, bit će to zloupotreba položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer Ivanić, bez obzira što je u ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH, nema pravo da u ime Predsjedništva BiH Sudu iznosi svoja mišljenja i tumačenja kao službeni stav Predsjedništva BiH, jer o tim njegovim mišljenjima i tumačenjima ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, niti su ta njegova privatna mišljenja i tumačenja zasnovana na bilo kakvim činjenicama i ustavno-pravnim argumentima“, navodi se u saopćenju.

Na kraju se zaključuje kako je Ivanić danas, također, kazao kako će u svom novom pismu Sudu napisati da je Predsjedništvo BiH održalo „sjednicu“ 23. februara 2017. godine i konstatirati kako na toj „sjednici“ Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju.

„Kao što je dobro poznato, ta ‘sjednica’ Predsjedništva BiH je prekinuta, dakle nije održana, zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili Izetbegović, a zatim i Čović, a Predsjedništvo BiH se na toj ‘sjednici’ nije izjašnjavalo niti je glasalo o bilo kakvoj odluci“, ističu u saopćenju Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Čečo: Izetbegoviću je otvoreno pismo

Iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića ustvrdili su kako nije otvarano nijedno pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu osim onog upućenog Izetbegoviću.

Dodaju kako je to učinjeno na njegov lični zahtjev ambasadorici BiH Mirsadi Čolaković.

Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić danas je kazao kako je njegovo pismo otvoreno, uprkos njegovom izričitom zahtjevu da mu se dostavi neotvoreno pismo.

„Međunarodni sud u Hagu je uputio tri pisma adresirana na članove Predsjedništva BiH. Gospodin Izetbegović je dao nalog ambasadorici BiH u Hagu da otvori njegovo pismo, i ono je otvoreno. Ivanić nije htio da se njegovo pismo otvara već je izabrao drugi način“, naveo je za bosanskohercegovačke medije Irham Čečo, Izetbegovićev savjetnik za medije.

Na pitanje da li je ambasadorica mogla pogriješiti pa umjesto Izetbegovićevog otvoriti pismo namijenjeno Ivaniću, Čečo je odgovorio: „Pismo koje je stiglo na adresu Izetbegovića je otvarano. Nama je stiglo prelijepljeno drugom trakom, što znači da je ono otvarano“, kazao je on, a prenosi Dnevni avaz.

Odgovornost ambasadorice

Ivanić je kazao danas kako u tijelima BiH postoji paralelizam, kako je dobio otvoreno pismo iz Haga iako je tražio da pismo dobije zatvoreno, te kako će poslati svog izaslanika sa posebnim pismom Hagu u kojem se očituje o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

On pojašnjava da su samo bošnjački kadrovi bili u dodiru sa poštom te da mu je sada jasno odakle Izetbegoviću informacija o sadržaju pisma iz Haga.

„Oni su uzeli sebi za pravo da zahtjev, da mi se dostavi zatvoreno pismo normalnim putem, otvore… Ja pozivam sve razumne ljude u ovoj zemlji da vide gdje ovo ide, ovo je neka vrsta silovanja nad srpskim ljudima u vlastima“, izjavio je on na današnjoj konferenciji za medije.

Istakao je kako je pošta za Izetbegovića zapečaćena, kao i da „ako ljudima sada nije jasno šta je paralelizam, onda se to sada vidi“.

„Stvari prelaze liniju normalnosti i neću time da se bavim. Time će se baviti Ministarstvo [vanjskih poslova] koje će voditi istragu, a ako ona pokaže šta je paralelizam, onda ću tražiti prave mjere jer neću preći preko ovog“, poručio je Ivanić.

Dodao je kako će, ukoliko istraga pokaže odgovornost za otvaranje njemu namijenjenog pisma, tražiti opoziv ambasadorice Čolaković.

Izvor: Al Jazeera i agencije