Izetbegović: Islamske zemlje u usponu

Dvanaesti samit Organizacije islamske saradnje koji okuplja 56 članica, završen je u Kairu. Predstavnici zemalja članica saglasni su u tome da bi svi trebali više raditi na ekonomskom, društvenom i političkom razvoju.

U završnom izvještaju navedeno je, između ostalog, da članice OIC-a iskazuju svoju podršku vojnoj intervenciji u Maliju, podršku teritorijalnom integritetu te zemlje, te formiranju nacionalne prelazne vlade u toj zemlji.

U vezi sa Sirijom, završni izvještaj podržava teritorijalni integritet te zemlje, te poziva na sveobuhvatan dijalog između svih političkih frakcija.

Kad je riječ o Palestini, zemlje članice odlučile su formirati zajedničku islamsku finansijsku sigurnosnu mrežu, kako bi ublažile poteškoće sa kojima se ta zemlja suočava zbog izraelskog blokiranja palestinskih finansijskih sredstava. 

Poziv na dijalog

Sa sastanka OIC-a poslan je poziv na međusobni razgovor snagama opozicije u Siriji, kao i pripadnicima režima predsjednika Bashara Al-Assada čije ruke, kako je kazano, nisu okrvavljene.

Iako u završnoj deklaraciji poziv da Assad odstupi s vlasti nije upućen, brojne države, uključujući i zemlju domaćina Egipat, zahtijevaju njegov odlazak.

„Svi smo saglasni u vezi s neophodnosti intenziviranja naših napora, s ciljem okončanja tragedije u kojoj živi sirijski narod. Taj narod živi na ulicama tražeći slobodu, dostojanstvo i demokratiju”, rekao je egipatski predsjednik Muhamed Mursi.

Mursi je spomenuo i Mali i francusku vojnu intervenciju u toj zemlji. Rečeno je da bi francuska intervencija mogla dovesti do krvavijeg sukoba.


Edhem Pašić o samitu OIC-a u Kairu

„Diskusija je potvrdila podršku jedinstvu Malija, suverenitetu i sigurnosti u toj zemlji. Od velike je važnosti i upućivanje humanitarne pomoći kako bi se smanjile patnje izbjeglica”, rekao je on.

Samitu je prisustovao i iranski predsjednik, a kao znak dobre volje, iz Irana su poručili da će ta zemlja ukinuti vize za egipatske turiste i trgovce.

Na konferenciji u Kairu su upućeni pozivi liderima država islamskog svijeta na saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

‘Povratak na političku scenu’

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja ima status posmatrača u OIC-u, rekao je za Al Jazeeru kako misli da će ovaj put biti napravljen dodatni napor da se rat u Siriji zaustavi, te da se sirjiskom narodu omogući da ima novu vlast.

Izetbegović je u javljanju iz Kaira rekao da je islamski svijet u usponu.

“Islamski svijet je većinom udesetorostručio ekonomske mogućnosti i možda ustostručio broj djece u školama i univerzitetima”, kazao je on.


Mursi: Okončati tragediju sirijskog naroda

Dodao je da se islamske zemlje vraćaju na političku scenu, te da “neće biti objektom, nego subjektom istorije, kreiraće vlastitu sudbinu”.

Izetbegović je rekao da je BiH, iako ima status zemlje posmatrača, dobila pomoć od islamskih zemalja kao da je redovna članica OIC-a.

Član Predsjedništva BiH je kazao kako je u Kairu imao i nekoliko bilateralnih susreta, uključujući s predsjednicima Egipta Muhamedom Mursijem i Irana Mahmoudom Ahmadinejadom.

Izetbegović je rekao da je najzanimljiviji bio sastanak s Mursijem.

“Ovo je jedan od ljudi koji utječu na ono što će se dešavati u narednim godinama i decenijama”, kazao je on.

Izetbegović je dodao da je zanimljiva smirenost s kojom Mursi posmatra krizu u Egiptu, te dodao kao Mursi  to vidi kao potreban dio revolucije koji će biti riješen.

Izvor: Al Jazeera