Izetbegović ide u Beograd raspraviti izjave

Izetbegović: Želi predsjedniku Srbije poručiti i da Republika Srpska nije država te da neistine neće donijeti dobro nikome (Al Jazeera)

Nakon jučerašnjeg govora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na debati o Haškom tribunalu u New Yorku, jedan od trojice članova predsjedništva BiH, Željko Komšić odbio je ići na sastanak s Nikolićem u Beograd zakazan za 23. aprila.

Drugi član predsjedništva, Bakir Izetbegović odlučio je otići i kako kaže, zbog posljednjih događanja i Nikolićevih izjava – raspraviti neke stvari licem u lice.

Istaknuo je da će predsjedniku Srbije poručiti i da Republika Srpska nije država te da neistine koje je Nikolić u više navrata iznosio neće donijeti dobro nikome, pa ni Srbima i Srbiji.

‘Nikoga laž nije spasila’

“U BiH ne postoje nikakve države osim države BiH. I na Balkanu ne postoje dvije srpske države. Želim mu reći da ne vjeruje Dobrici Ćosiću da je laž spašavala srpski narod. Nikoga laž nije spasila. Samo se na istini i pravdi mogu graditi bolji odnosi”, kaže Izetbegović. 

Izetbegović je ovo rekao u Sarajevu na vanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio otkazati sudjelovanje u državnom izaslanstvu koje je trebalo službeno posjetiti Srbiju.

U kratkoj pisanoj izjavi Komšić je naveo kako se na to odlučio nakon što je doznao što je Nikolić u srijedu govorio na raspravi o ICTY-u koja je vođena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Izetbegović je kazao kako ga Komšić o svojoj odluci nije izvijestio.

“Mislim da je Komšić to uradio u ljutnji”, kazao je Izetbegović dodajući kako misli da je i Nikolićev istup bio motiviran frustracijama vezanim za pregovore o Kosovu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH drži kako to ne može dovesti do bilo čega korisnog, a Nikoliću je uputio jasnu poruku kako se ne mogu tolerairati njegovi istupi poput onoga u UN-u ili izjave kako je Republika Srpska “jedna od dvije srpske države”.

Nikolić je to izjavio prošle nedjelje nakon susreta s vodstvom Republike Srpske održanog u Beogradu.

“Nikolić nije u stanju ili ne želi sagledati prošlost i što je Srbija uradila u BiH i ne vidi ustavno-pravnu poziciju BiH”, kazao je Izetbegović upozoravajući kako “neistine koje iznose Nikolić i (Milorad) Dodik neće donijeti dobro nikome, a naročito ne Srbiji i Srbima”.

“Ovo je jedna kritična tačka i stoga sam spreman otići u Beograd i kazati Nikoliću da neće biti nikakve trgovine Kosova za RS”, kazao je Izetbegović aludirajući na nagađanja kako Srbija teritorijalni gubitak Kosova kani nadomjestiti promicanjem RS u samostalnu državu, prenosi Hina. 

Poručio je kako se teritorijem BiH ne može trgovati, a pritom je istaknuo kako je RS nastala na “kostima, masovnim grobnicama i genocidu”.

Izetbegović je Nikoliću uputio i poziv da Dodika prestane ohrabrivati da svoju politiku gradi na neistini.

Pusić: Rasprava političke prirode

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić objavio je u srijedu navečer da neće sudjelovati na bilateralnom sastanku sa srbijanskim državnim vrhom 23. aprila u Beogradu. 

Raspravu o radu međunarodnih kaznenih sudova pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku u srijedu, koju je sazvao predsjednik skupštine Vuk Jeremić, komentirala je u četvrtak i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić kaže da je to bila više rasprava političke prirode, a manje rasprava o unapređivanju međunarodnog sudovanja.

“Smatramo da je ova rasprava u UN-u bila više rasprava političke prirode, a manje rasprava o faktičkom unapređivanju međunarodnog sudovanja. Na taj način smo i reagirali preko našeg veleposlanika u UN-u i na tome ćemo se zadržati nadajući se da ćemo u budućnosti doći do razine zrelosti na kojoj se može zaista raspravljati o funkcioniranju međunarodnih sudova”, istaknula je Pusić poslije sastanka s potpredsjednikom belgijske vlade i ministrom vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didierom Reyndersom, odgovarajući na pitanje novinara da komentira jučerašnju raspravu u UN-u.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, jedini šef države koji je sudjelovao na jučerašnjoj raspravi, optužio je, među ostalim, Haški sud za pristranost prema srpskom narodu, Srbiji i srpskim optuženicima tvrdeći da postoji “atmosfera linča prema svemu što je srpsko” te da je taj sud “odmogao pomirenju” i da “selektivna pravda ne pridonosi miru i stabilnosti”. Suđenja u Hagu usporedio je s inkvizicijom.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović poručio je kako se čini da istina i pravda nisu vrijednosti zbog kojih je debata organizirana, a o Nikolićevim tvrdnjama kazao je kako ne korespondiraju s činjenicama i da Hrvatska nije s njima saglasna.

Izvor: Al Jazeera i agencije