Izetbegović i Erdogan: Za jedinstvo muslimanskih zemalja

Izetbegović (lijevo) je izrazio saučešće povodom učestalih gubitaka života građana Turske u oružanim napadima (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tokom susreta razmatrani su bilateralni odnosi BiH i Turske. Sagovornici su se složili da su odnosi dvije zemlje na najvišem nivou, izrazivši obostranu želju da se postignuti nivo održava, a saradnja produbljuje na svim poljima, prenosi agencija Anadolija.

Izetbegović i Erdogan su, uoči samita Organizacije islamske saradnje (OIC), podijelili i zabrinutost stanjem u dijelovima islamskog svijeta. Konstatirano je da se muslimanski svijet suočava sa ozbiljnim izazovima, od kojih su najistaknutiji terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Jedinstvo i solidarnost

Zajednički stav je da su jedinstvo i solidarnost među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje ovih izazova. U tom smislu, sagovornici su izrazili nadu da će oni biti rješavani koordiniranim djelovanjem ujedinjene muslimanske zajednice (ummeta) i očekivanje da će sutrašnji samit biti korak upravo u tom pravcu, kao samit ujedinjavanja i jedinstva.

Teme razgovora bile su i pogoršana sigurnosna situacija na Bliskom Istoku, složena situacija u Siriji, kao i aktuelni odnosi Turske sa EU, u kontekstu izbjegličke krize i milionskih migracija.

Izetbegović je izrazio saučešće povodom učestalih gubitaka života građana Turske u oružanim napadima, i solidarnost s građanima Turske.

Izraženo je zajedničko opredjeljenje dvije država za odlučnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te potvrđena spremnost za nastavak najtješnje sigurnosne saradnje.

Izvor: Agencije