Izetbegović i Čović proglasili pobjede


01:50 – Banja Luka

Lider Partije Demokratskog progresa i kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska Mladen Ivanić izjavio je da je još neizvjestan rezultat između njega i kandidatkinje koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata – Demokratski narodni savez – Socijalistilčka partija Željke Cvijanović, ali da vjeruje u svoju pobjedu.

“Ja sam, prema do sada obrađenim podacima, dobio 243.947 glasova, dok je Željka Cvijanović osvojila 240.960 glasova. Razlika je mala, 3.000 glasova, i još nisu prebrojani glasovi iz Banje Luke, Bijeljine i Zvornika, tako da će do konačne obrade podataka ova trka biti neizvjesna”, rekao je on na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, on vodi u Bijeljini, u Banja Luci je “konstantna razlika od oko 3.000 [glasova] u korist Željke Cvijanović”, dok su u Zvorniku “izjednačeni”.

Ivanić je kazao da ne želi proglasiti pobjedu, ali da misli da je on budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


01:48 – Banja Luka


01:42 – Mostar

Prve preliminarne rezultate općih izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i hercegovine, ocijenio je fantastičnim.

Proglašavajući izbornu pobjedu, on je na konferenciji za novinare u Mostaru rekao da je HDZ BiH do sada dobio preko 110.000 glasova, što ga čini sigurnim pobjednikom.

“Mi smo prezadovoljni, jer je naš rezultat u svim općinama gdje žive Hrvati u prosjeku od 60 do 90 posto”, kazao je.

Uspjeh koji je HDZ BiH ostvario Čović pripisuje zajedničkom djelovanju hrvatskih stranaka koje su okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, a izbornu pobjedu prokomentirao je kao značajan poticaj za stvaranje boljeg političkog ambijenta za napredak Bosne i Hercegovine.

Poručio je “onima koji su mislili trgovati s hrvatskim narodom” da su dobili kaznu kod svog naroda.

“Ono što rade sebi ne smiju raditi građanima Bosne i Hercegovine. Taj politički avanturizam se plaća”, rekao je Čović.


01:38 – Sarajevo


01:37 – Banja Luka

Članica Glavnog izbornog štaba Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević je izjavila da, na osnovu 36,7 posto obrađenih glasova, kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima 129.870 glasova, a kandidat koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata – Demokratski narodni savez – Socijalistilčka partija Milorad Dodik 121.375 glasova.

“Do sada smo izuzetno zadovoljni izbornim rezultatima na području Izborne jedinice tri, kao i Dervente, Broda, Modriče i Kotor-Varoša”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Tvrdi da je zadovoljna izbornim rezultatima na području Banje Luke, gdje se, kako je navela, vodi “mrtva trka između Tadića i Dodika”.

“Tadić ima 18.333 glasa, a Dodik 19.632 glasa”, navela je Pandurević.


01:30 – Banja Luka

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je izjavio da s više od 502.000 (ili 80 posto ukupnog broja) prebrojanih glasova kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska Mladen Ivanić osvojio 238.710 glasova, a kandidat koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata – Demokratski narodni savez – Socijalistilčka partija Željka Cvijanović 232.310 glasova.

On je novinarima u Banjoj Luci rekao da je prebrojano više od 80 posto glasova i da će PDP uskoro proglasiti pobjedu.

“Nevjerovatno je da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obradila 52 odsto od ukupnog broja glasova za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, dok je za bošnjačkih člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine obrađeno 80 odsto glasova”, istakao je Borenović.

On je kazao da to otvara razne sumnje – zašto CIK BiH svoj posao nije odradio do kraja, već to ostavlja za ponedjeljak u 14:00 sati?


01:26 – Sarajevo


01:20 – Sarajevo

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je čestitao izbornim pobjednicima, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate.

On se zahvalio svim glasačima koji su izašli na izbore i kazao da je kandiodat SDP-a BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Hadžiomerović napravio veliki posao i da je to čovjek koji je ušao na velika vrata na bh. političku scenu.

Lagumdžija je čestitao izbornim pobjednicima, odnosno Stranci demokratske akcije.

“Građani su se opredijelili za SDA i oni su očigledno pobjednici izbora. Mi nismo govorili ljudima ono što vole čuti, već ono što trebaju čuti. Vjerujemo da je SDP BiH politička snaga koja će se boriti da ljudi imaju nadu, da vjeruju da je moguće bolje, da ubuduće budu politička snaga nade i bolje, ujedinjene Bosne i Hercegovine”, rekao je Lagumdžija i dodao da rezultati općih izbora nisu nešto što vodi ka tom putu.

“Mi pozivamo pobjednike da što je moguće prije pokrenu formiranje vlasti na svim nivoima, u skladu s rezultatim izbora. Mi ćemo sutra u svim institucijama gdje se nalazi SDP-ov kadar napraviti inventuru svega što predajemo i da im to što prije predamo, kako bi mogli nastaviti raditi u interesu građana Bosne i Hercegovine”, zaključio je Lagumdžija.


01:14 – Sarajevo

Lider Demokratske fronte Željko Komšić je zahvalio građanima Bosne i Hercegovine na glasanju za DF, kao i onima koji nisu (“hvala im zato što su izašli na izbore”), istakavši da je nakon općih izbora DF vjerovatno druga stranka po snazi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

“Možemo reći da smo prva stranka u političkom životu Bosne i Hercegovine koja je za kratko vrijeme postigla tako veliki uspjeh. Moram reći da smo zadovoljni kad imamo u vidu protiv kakvih stranačkih infrastruktura smo se borili i kakva je ukupna situacija u Bosni i Hercegovini”, kazao je on na konferencija za novinare u Sarajevu.

Naglasio je da je DF iz ovih izbora izvukao određene pouke, pogotovo, kako je dodao, o pravcu političkog djelovanja u budućnosti.

“O koaliranju me nemojte pitati, jer vjerovatno će odgovor na to pitanje sačekati konačne rezultate Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine”, naglasio je Komšić.

Komšić je DF osnovao prije nešto više od godinu dana, nakon što je napustio Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine.


01:10 – Mostar

Kad bude obrađenih 100 posto glasova, mi vjerujemo da sam ja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, izjavio je kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž.

“Želim se zahvaliti svim građanima Bosne i Hercegovine, svakom biraču koji je dao glas jednoj čistoj političkoj opciji, koja je za samo mjesec dana došla do vrha Bosne i Hercegovine”, poručio je on na konferenciji za novinare u Mostaru.

Raguž je rekao da je vrijeme za novu političku kulturu hrabrosti kompromisa te istakao kako mogu biti ponosni na ono što su on i HDZ 1990 u kratkom vremenu napravili.


01:07 – Sarajevo

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić jeizjavio kako mu je drago što su u Bosni i Hercegovini održani izbori u legalističkoj, korektnoj, demokratskoj i građanskoj atmosferi.

On je konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da mu je rezultat SBB-a BiH dvostruko važan.

“Sad ćemo biti gotovo sigurno druga stranka u [entitetu] Federacija Bosne i Hercegovine, sa značajnim povećanjem procenta naših kantonalnih, federalnih i državnih poslanika”, kazao je Radončić.

On je dodao da je prije četiri godine imao manje glasova i, neovisno o tome hoće li Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije) pobijediti, imat će 25 posto više glasova nego ranije, što znači da raste povjerenje građana u SBB BiH i “mene kao lidera”.

“Vidio sam razočaranje dijela javnosti rezultatima. Meni se čini da će glasovi koji su osvojili SBB BiH i Demokratska fronta na kraju biti veći od onih koje imaju SDA i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, što znači da su se građani ipak odlučili na promjene i hvala im na tome”, rekao je Radončić.


00:55 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na konferenciji za novinare u ponoć objavila kako je do sada obradila samo oko dva posto glasova sa briračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Kompletnije rezultate CIK BiH će za sve nivoe vlasti (Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska, predsjednik i potpredsjednici RS-a i skupštine kantona u Federaciji) objaviti na konferenciji za novinare u Sarajevu u 14:00 sati.


00:40 – Mostar


00:35 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, nakon prebrojanih 52,03 posto glasova (sa 1.167 biračkih mjesta), objavila trenutni poredak u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska:

Željka Cvijanović (koalicija Savez nezavisnih socijaldemokrata – Demokratski narodni savez – Socijalistilčka partija) – 154.656 glasova

Mladen Ivanić (Savez za promjene) – 153.446

Goran Zmijanac (Stranka pravedne politike) – 9.853 glasa.


00:35 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, nakon prebrojanih 76,52 posto glasova (sa 2.496 biračkih mjesta), objavila trenutni poredak u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine:

Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine) – 88.994 glasa

Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990) – 67.948

Živko Budumir (Stranka pravde i povjerenja) – 10.508

Anto Popović (Demokratska fronta) – 5.273 glasa.


00:32 – Sarajevo


00:29 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, nakon prebrojanih 76,52 posto glasova (sa 2.496 biračkih mjesta), objavila trenutni poredak u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine:

Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije) – 194.455 glasova

Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine) – 156.469

Emir Suljagić (Demokratska fronta) – 88.507

Bakir Hadžiomerović (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine) – 58.955

Sefer Halilović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka) – 51.108

Mustafa Cerić (nezavisni kandidat) – 26.161

Džebrail Bajramović (Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine) – 3.759

Mirsad Kebo (nezavisni kandidat) – 2.893

Halil Tuzlić (nezavisni kandidat) – 2.754

Izet Žigić (nezavisni kandidat) – 1.322 glasa.


00:17 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na konferenciji za novinare u ponoć u Sarajevu saopćila da je na općim izvorima glasalo 1.747.244 birača od ukupno upisanih 3.227.543, ili 54,14 posto.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine na izbore je izašao 1.064.024 birač, od ukupno 2.018.038 registriranih, ili 52,73 posto.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska glasalo je 683.220 osoba, od ukupno registriranih 1.209.505, ili 56, 94 posto.


00:12 – Sarajevo

Socijaldemokratska partija BiH na nivou Federacije BiH ima nešto više od 11 posto glasova i trenutno je četvrta, saopćeno je iz ove stranke.

Trenutno vodi Stranka demokratske akcije, slijede Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost BiH, saopćio je SDP BiH.

U Kantonu Sarajevo SDP BiH ima oko 16 posto glasova.


00:08 – Banja Luka

Članica Glavnog izbornog štaba Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević tvrdi da, na osnovu 25 posto obrađenih glasova, kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima 52,1 posto glasova, a kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik 47,9 posto glasova.

“Ono u čemu se razlikujemo u odnosu na Centralnu izbornu komisiju BiH je izlaznost građana na opštim izborima. Prema našim podacima, izlaznost je bila 56,5 odsto, dok CIK BiH tvrdi da je izlaznost oko 56 odsto”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pandurević je istakla da SDS nema podatke o izboru za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.


23:55 – Banja Luka

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić izjavio je da je u utrci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, od 445.704 prebrojanih glasova, kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić osvojio 224.801 glas, dok je kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović osvojila 216.801 glas.

Đerić je novinarima u Izbornom štabu PDP-a u Banjoj Luci rekao da Ivanić ima prednost više od 8.000 glasova.

On je dodao da se još očekuju rezultati iz Bijeljine, Doboja, Prijedora i Banjaluke.


23:50 – Sarajevo


23:48 – Mostar

Šef izbornog stožera Hrvatske demokratske zajednice BiH Nevenko Herceg objavio je apsolutnu pobjedu kandidata ove stranke Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Odmah nakon toga Dragan Čović je na konferenciji za novinare u Mostaru proglasio izbornu pobjedu te kazao kako će on, na osnovu do sada preobrjanih glasova, biti novi član bh. Predsjedništva.


23:42 – Sarajevo

Kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjednišva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović proglasio je pobjedu, rekavši kako će i u naredne četiri godine biti član bh. Predsjedništva.

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je, nakon prebrojanih oko 75 posto glasova, on osvojio oko 225.00 glasova, a naredni kandidat (Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućbost BiH) oko 50.000 glasova manje i da ga ne može stići.

Izetbegović je kazao da je SDA postigla odličan rezultat na državnom i federalnom nivou (34 posto glasova) te da ima duplo više glasova od druge najuspješnije stranke.


23:35 – Mostar


23:30 – Banja Luka

Aleksandra Pandurević iz SDS-a je izjavila novinarima da je, prema podacima ove stranke, izlaznost na izborima u RS-u iznosila 56,5 posto te napomenula da se taj podatak razlikuje od onog koji je saopćila Centralna izborna komisija BiH i da će se “morati ustanoviti gdje je ta razlika”.

Prema podacima kojima raspolaže SDS, u utrci za predsjednika RS-a vodi kandidat SDS-a Ognjen Tadić, ispred kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

SDS ne raspolaže podacima u vezi s brojem glasova koje su osvojili kandidati za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.


23:27 – Banja Luka


23:25 – Banja Luka

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je izjavio je da kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović, na bazi 57,9 posto prebrojanih glasova, vodi sa 53,5 posto, dok kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić ima 46,5 posto glasova.

On je rekao je da, prema podacima SNSD-a, kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika RS-a Milorad Dodik ubjedljivo vodi ispred kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića, ali da se još prebrojavaju glasovi.


23:20 Sarajevo


23:18 – Banja Luka

Partija demokratskog progresa je saopćila da je, na osnovu 445.000 prebrojanih glasova, odnosno 75 posto, kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić dobio 210.140 glasova, a kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata Željka Cvijanović 200.554 glasa.


23:05 – Sarajevo

Kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH Emir Suljagić je izjavio kako je ova stranka “ubjedljivo prva u Kantonu Sarajevo za Parlamentarnu skupštinu BiH”.

Prema njegovim riječima, DF će biti vodeća stranka i u federalnom Parlamentu.

U DF-u su ponosni na rezultate koje bilježi koalicija “Domovina”, koja je “dobila 80 posto povratničkih glasova u RS-u”.


Foto: Arduana Kurić/Al Jazeera


23:00 – Banja Luka

Ramiz Salkić, kandidat koalicije “Domovina” i SDA za predsjednika/potpredsjednika RS-a izjavio je za Klix.ba kako će on biti novi potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“Vodim u rasponu od 60 do 80 posto, u zavisnosti od mjesta do mjesta, u odnosu na druge kandidate iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Salkić.

Kada je u pitanju koalicija “Domovina”, ona će osvojiti oko 80 posto bošnjačkih glasova u RS-u, potvrdio je Salkić.

Ovo su nezvanični rezultati.


22:41 – Banja Luka

Iz SNSD-a su saopćili da Željka Cvijanović vodi u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH u svim izbornim jedinicama.

Iz ove stranke kažu da je u Bijeljini ostvaren slabiji izborni rezultat od očekivanog, prema projekcijama.


22:31 – Sarajevo

U Demokratskoj fronti zadovoljni su dosadašnjim projekcijama rezultata i kažu kako su osvojili veliki broj glasova u Kantonu Sarajevo, ali i širom Federacije BiH, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.


22:29 – Sarajevo

U SDP-u BiH navode kako će sa izbornim projekcijama izaći nešto kasnije, ali da njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bakir Hadžiomerović gubi u utrci protiv Bakira Izetbegovića (SDA) i Fahrudina Radončića (SBB BIH), javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Dio glasača SDP-a BiH sada podržava Demokratsku frontu Željka Komšića, javlja Krstin.


22:24 – Sarajevo

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a BiH kaže da Fahrudin Radončić vodi ispred Bakira Izetbegovića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nije želio govoriti o procentu glasačkih listića na kojem temelji takvu tvrdnju.

Rekao je da su posmatrači SBB-a priložili 100 prijava općinskim izbornim komisijama o izbornim neregularnostima.

Upitan o mogućim postizbornim koalicijama, Arnaut je kazao kako SBB BiH neće ulaziti u koaliciju sa SDA, a da će o drugim mogućnostima koaliranja biti riječi nakon izbora.


22:22 – Sarajevo

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, rekao je za Al Jazeeru kako je SDA pobjednička stranka te kako će Bakir Izetbegović ponovno biti bošnjački član Predsjedništva BiH.


22:20 – Banja Luka

U SNSD-u navode da prema podacima sa biračkih mjesta kojima raspolaže ta stranka, Željka Cvijanović vodi sa 52 posto glasova u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH, dok Mladen Ivanić ima podršku 46 posto birača, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.


22:15 – Banja Luka

U Partiji demokratskog progresa navode da Mladen Ivanić, opozicioni kandidat za srpskog člana Predsjedništva ima 12.000 glasova više od Željke Cvijanović (SNSD).

Prema podacima sa terena koje navode u ovoj stranci, osvojili su većinu glasova u općinama i gradovima gdje do sada nisu imali dobre izborne rezultate, javla reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.


22:06 – Mostar

U HDZ-u BiH kažu kako je Dragan Čović dobio podršku većine hrvatskog biračkog tijela u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali ne žele izlaziti s projekcijama.

U stranci govore o mogućem ”izbornom inženjeringu” poput onog koji je, kako tvrde, bio u toku na ranijim izborima, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković. 


22:05 – Mostar

HDZ  1990 navodi da ne postoji nijedno biračko mjesto gdje Martin Raguž  ne vodi u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, javlja iz Mostara Reporter Al Jazeere Marko Subotić.


22:03 Sarajevo

Potpredsjednica Demokratske fronte Karolina Karačić kazala je za Al Jazeeru kako ta stranka očekuje historijski rezultat na općim izborima u BiH.

Kako je kazala, očekuju da će biti prva ili druga stranka u Federaciji BiH.


21:38 – Banja Luka

Nebojša Radmanović iz SNSD-a kazao je na konferenciji za novinare da na osnovu obrađenih 37 posto podataka, Željka Cvijanović vodi sa 51 posto glasova u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na osnovu podataka sa 9,9 posto biračkih mjesta, kako tvrde u SNSD-u, Milorad Dodik vodi u utrci za Predsjednika RS-a.


21:36 – Mostar

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja kako u HDZ-u 1990 očekuju pobjedu Martina Raguža u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a neki su mu već čestitali.


21:33 – Mostar

Nevenko Herceg, predsjednik izbornog stožera HDZ-a BiH rekao je za Al Jazeeru da Dragan Čović uvjerljivo vodi u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Na nekim mjestima njegovo vodstvo je dvotrećinsko, dok je na drugim i 100 posto glasača podržalo Čovića, prema projekcijama stranke.

Herceg navodi da će HDZ BiH proglasiti pobjedu Čovića, ukoliko ne dođe do ”izbornog inženjeringa”, kao što je to bio slučaj na ranijim izborima.


21:27 – Sarajevo

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javlja iz izbornog štaba Stranke demokratske akcije kako se očekuje da će se Bakir Izetbegović, kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva, obratiti u 23 sata te, kako kažu u stranci, saopćiti kako je osvojio još jedan četverogodišnji mandat.

Prekma rezultatima iz općinskih biračkih odbora, Izetbegović ima 37,1 posto podrške u odnosu na Fahrudina Radončića iz SBB-a BIH sa 26 procenata.


21:25 – Sarajevo

Reporterka Al Jazeere Ivana Momčilović-Odobašić javlja iz izbornog štaba Saveza za bolju budućnost BiH kako su iz te stranke uložili CIK-u BiH 50 prijava o izbornim nepravilnostima. U SBB-u BIH tvrde da Fahrudin Radončić vodi na izborima za bošnjačkog člana predsjedništva, te da stranka vodi u izbornoj utrci na svim nivoima vlasti.


21:20 Banja Luka

Aleksandra Pandurević iz SDS-a rekla je za Al Jazeeru da je došlo do ozbiljnih kršenja izbornog procesa.

Rekla je kako je ta stranka CIK-u BiH i MUP-u RS-a prijavila kako je nestalo 400 glasačkih listića u Derventi, a više od 100 u Šamcu.

Prema navodima SDS-a, u Istočnom Novom Sarajevu, predsjednik Skupštine opštine zajedno sa suprugom jedne od kandidatkinja SNSD-a napao je predsjednika biračkog odbora i člana biračkog odbora, zbog čega je reagirala specijalna jedinica MUP-a RS-a.

U Mjesnoj zajednici Pavići, 20 osoba je sprečavalo glasače, rekla je, ali i dodala kako smatra da ove nepravilnosti ne mogu bitno utjecati na izborne rezultate.

Kazala je da je uvjerena u pobjedu te kako su velikom izlaznošću građani RS-a pokazali visok stepen demokratije i da žele promjene.


21:10 – Sarajevo

Na općim izborima u BiH glasalo je 1.616.960 birača ili 50,1 posto, rekao je Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Stjepan Mikić.

Još nisu obrađeni glasački listići  iz Tuzle, Livna i Zvornika te se očekuje mnogo veća izlaznost kada i ti listići budu prebrojani, kazao je.

U FBIH, glasalo je 974.099 glasača, ili 48,27 posto.

U RS-u, glasalo je 642.861 glasača, ili 53,15 posto.


20:51 – Sarajevo

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je za Al Jazeeru da ga raduje velika izlaznost mladih na izborima u BiH.

On je kazao da CIK BiH može razmotriti i reagirati u slučaju pojedinačnih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Istakao je važnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi pripadnici ostalih naroda mogli biti birani u izvršnu vlast u BiH.

On je kazao da će izbori biti legitimni, ali sa mrljom neprovođenja te presude.

”Ja ću biti jedan od onih koji će političare zamoliti da se time odmah pozabave poslije izbora”.


20:38 – Sarajevo

Član CIK-a BiH Branko Petrić rekao je za Al Jazeeru da će CIK BiH reagovati u skladu sa propisima ukoliko se utvrde kršenja izbornog procesa.

CIK BiH može poništiti glasanje na mjestima gdje se utvrdi da je to potrebno, ukoliko bude razloga za takvu odluku, kazao je on.


20:30 – Sarajevo

Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost BiH rekao je da je na određenim mjestima bilo uzurpacija biračkih prava kroz manipulacije, te da su u ovoj stranci uočili 50 nepravilnosti na terenu.

Prema procjenama SBB-a BiH, kako je kazao Škaljić, Fahrudin Radončić vodi na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, ali stranka neće izlaziti sa konačnim ciframa do objave izbornih rezultata.


20:20 – Banja Luka

Branislav Borenović, potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), rekao je da nije bilo većih neregularnosti tokom glasanja.

Dodao je kako velika izlaznost posebno raduje Savez za promjene jer to, kako je rekao, ukazuje na želji glasača za promjenama.


20:11 – Sarajevo

Amir Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA) kazao je da je iz ove stranke uloženo nekoliko žalbi na glasački proces, ali, kako je kazao, ne očekuje da će to bitno utjecati na izborne rezultate.

Prema prvim rezultatima, kako je kazao, Bakir Izetbegović ubjedljivo vodi ispred ostalih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.


20:08 – Sarajevo

Lidija Korać iz Socijaldemokratske partije BIH ukazala je na ”velike izborne nepravilnosti”, rekavši da su na nekim biračkim mjestima nedostajali listići, ”a to je razlog za poništavanje glasanja na tim biračkim mjestima”.

”To baca sumnju na birački proces na tim biračkim mjestima, upućuje na tzv. ‘bugarski voz’ i izborne prevare”, kazala je Korać.

Rekla je kako su u SDP-u BiH očekivali da odmah reagira na takve stvari, jer je, kako kaže, nemoguće ispraviti nedostatak glasačkih listića u kutijama, već samo poništavanjem glasanja na tim mjestima.

Rekla je da su osobe sa pištoljima vršile prijetnje na određenim biračkim mjestima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ona je kazala da je u Livnu predsjednik biračkg odbora ubacio 50 glasačkih listića u biračku kutiju.


19:53 – Banja Luka

Igor Radojičić, nosilac liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za Narodnu skupštinu Republike Srpske, nenadano je održao konferenciju za medije u kojoj je ukazao na izborne nepravilnosti.

Istakao je da izborni proces u BiH komplikovan te pozvao građane da „ne nasjedaju na dezinformacijama koje su se već pojavile na društvenim mrežama i lažima o proglašavanju izborne pobjede“.

„Jedini validni podaci o izbornim rezultatima su oni koje objavi Centralna izborna komisija BiH, a SNSD ponavlja da poštuje volju građana“, istakao je Radojičić.

Nakon toga, medijima se obratila i Aleksandra Pandurević iz SDS-a, koja je pozvala SNSD na suzdržanost i MUP RS-a da obezbijedi miran izborni proces.


19:51 – Mostar

Marko Subotić o HDZ-u 1990 na općim izborima u BiH.


19:49 – Mostar

Ivan Pavković o HDZ-u BiH na općim izborima u BiH.


19:47 – Sarajevo

Nataša Krstin o SDP-u na općim izborima u BiH.


19:45 – Sarajevo

Arduana Kurić o DF-u na općim izborima u BiH.


19:43 – Sarajevo 

Kada je riječ o članu državnog Predsjedništva iz reda Bošnjaka, kandidiralo se deset političara. Prema mnogim pokazateljima, ovo će biti najneizvjesniji izbori za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.


19:42 – Sarajevo

Ivana Momčilović o SBB-u na općim izborima u BiH.


19:41 – Sarajevo

Stefan Goranović o SDA na općim izborima u BiH.


19:40 – Banja Luka

Ljiljana Smiljanić o PDP-u na općim izborima u BiH.


19:38 – Banja Luka

Jasmina Kos o ujedinjenoj opoziciji u RS-u na općim izborima u BiH.


19:35 – Banja Luka

U Banjoj Luci u 19 sati, prema riječima predsjednika Gradske izborne komisije Aleksandra Radete, glasanje je u trajanju od sedam do 10 minuta produženo na 10 biračkih mjesta.

U Trebinju su sva birališta zatvorena tačno u 19 sati. Prema podacima CIK-a BiH, do 15 sati glasalo je 44 posto birača, a političke partije su navele na osnovu podataka svojih posmatrača s biračkih mjesta da je do 17 sati biračko pravo iskoristilo 60 posto građana.


19:46 – Banja Luka

Boris Gagić o SNSD-u na izborima u BiH

 


19:32 – Sarajevo

U Glavni centar za brojanje glasova na Zetri, u Sarajevu su večeras stigle prve vreće sa glasačkim listićima iz inostranstva na kojim su bh. građani glasali putem pošte.

Glasački materijal u Glavni centar za brojanje glasova na Zetri iz skladišta Centralne izborne komisije BiH iz Istočnog Sarajeva dopremljen je uz policijsku pratnju službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Nakon što budu uskladištene, vreće sa glasačkim materijalom će biti otvorene i krenut će se sa prebrojavanjem pristiglih glasačkih listića, javlja Anadolija.

“Ovdje ćemo prvo izvršiti prebrojavanje glasova pristiglih sa birališta gdje se glasalo na nepotvrđenim glasačkim listićima. Uposlenici vrše selekciju glasačkog materijala pristiglog putem pošte kako se ne bi desilo da istovremeno budu obuhvaćene i koverte iz Srebrenika i Laktaša u kojima su nedavno održani prijevremeni izbori za načelnike tih općina. Time želimo da spriječimo eventualne nejasnoće oko dupliranja koverata pristiglih iz inostranstva za Srebrenik i Laktaše. Nakon tog postupka verifikacije otpočet će se i sa brojanjem glasačkih listića iz inostranstva pristiglim za opće izbore 2014”, kazala je članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Kako je potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, u Glavnom centru za brojanje glasova brojat će se glasački listići sa birališta u odsustvu – za raseljene osobe, oni koji su glasali lično – za općine/opštine iz 1991. godine, pristigli putem pošte – iz inostranstva, te diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP-a).

Glavni centar za brojanje glasova brojat će i glasove na nepotvrđenim glasačkim listićima, te one koji pristignu od mobilnih timova.


19:31 – Sarajevo

Prve preliminarne, nepotpune i nepotvrđene rezultate općih izbora 2014. Centralna izborna komisija BiH objavit će večeras u 24 sata.

Kako je najavio predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić u ponoć će biti saopćeni prvi rezultati za članove Predsjedništva BiH.


19:23 – Sarajevo

U vanjskom studiju Al Jazeere se nalazi gost vijesti, ekonomista Damir Šaljić.


19:01 – Mostar

Većina birališta u BiH su zatvorena, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković. Neka glasačka mjesta su otvorena još neko vrijeme zbog kašnjenja u otvaranju.


18:41 – Sarajevo

Gost Al Jazeere je Dario Jovanović, direktor koalicije “Pod lupom”.


18:07 – Sarajevo

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Stjepan Mikić je izjavio kako ne postoji manipulacija glasačkim listićima.

On je naveo kako je “normalno da se na biračka mjesta uputi višak glasačkih listića s obzirom da svaki birački odbor mora imati određene zalihe”.

Član CIK-a Branko Petrić je potvrdio da se na biračka mjesta u skladu s pravilnikom uvijek dostavlja veći broj glasačkog materijala, javlja Anadolija.

“Od 13,8 miliona glasačkih listića u 42 kombinacije moguće je da je u nekim kutijama zapakovano veći ili manji broj glasačkih listića koji se dostavljaju na biračka mjesta. Svi glasački materijali su čuvani u posebnim kutijama i prije početka otvaranja biračkih mjesta na ista su dostavljena. Eventualni nedostatak ili višak glasačkog materijala se evidentira i ni na koji način ne može utjecati na regularnost izbornog procesa”, rekao je Petrić na konferenciji za medije CIK-a.

Mikić je istakao kako nije dovoljno samo pričati o postojanju nekakvog “bugarskog voza” u BiH već da to treba argumentovano i dokazati.

“Samo sa dokazima ko je i na kojem biračkom mjestu učinio povredu izbornog procesa mi smo spremni sankcionirati”, naglasio je Mikić.

Na navode da se tokom dana na društvenim mrežama pojavilo kršenje izborne šutnje od političkih subjekata i kandidata iz CIK-a BiH navode da će svaku prijavu koja im pristigne i provjeriti, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović. U daljnjem postupku će, ukoliko bude dokazano, biti izrečene sanckije.

“CiK BiH će posebnu pažnju obratiti da li su izbornu šutnju kršila domaća i međunarodna sredstav informisanja što uključuje i SMS poruke, video i TV materijal”; naglasila je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a.

Iz CIK-a BiH su saopćili kako glasački listići, koji su pristigli putem pošte, u 17:30 sati, uz pratnju službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, iz skladišta CIK-a u Istočnom Sarajevu, biti prebačeni u glavni centar za brojanje glasova u Zetri te će akreditirani promatrači u 18:15 moći izvršiti  nadzor nad prijemom glasačkog materijala u glavnom centru za brojanje glasova.

Po prijavima koje su pristigle u CIK BiH narušavanje javnog reda i mira zabilježeno je na biračkim mjestima u Drvaru i Stocu, gdje je došlo i do fizičkog napada dvije osobe u Stocu zbog čega je intervenirala policija.

Na biračkom mjestu u Seizmološkom zavodu Centar Sarajevo jedna osoba narušla je javni red i mir naročito drskim ponašanjem, a službenici MUP-a KS su intervenirali u OŠ Avdo Smajlović gdje je jedan muškarac pokušao iznijeti sa biračkog mjesta nepopunjeni glasački listić.

U Brčkom su podnesene tri prijave iz domena narušavanja opće sigurnosti. Zabilježeno je da su određene osobe agitovale za glasanje za određene političke subjekte. Policijski organi nisu uspjeli ptvrditi navode iz prijave.


17:55 – Banja Luka

Na biračkim mjestima u Banjoj Luci zabilježena su dva fotografiranja glasačkih listića, zbog čega je privremeno prekidano glasanje, navodi MUP Republike Srpske.

Fotografiranje glasačkih listića Policijskoj stanici Lazarevo u 14.00 sati prijavljeno je da je na biračkom mjestu Rakovačke bare nepoznata žena fotografirala izborni listić, zbog čega je došlo do prekida glasanja od 20 minuta, a do dolaska policijske patrole udaljena je sa biračkog mjesta i glasanje je nastavljeno, prenosi Srna.

Policijskoj stanici Obilićevo u 14.55 sati prijavljeno je da je u Osnovnoj školi “Branko Radičević” jedna žena je fotografirala listić, nakon čega ga je predsjednik biračkog odbora poništio.

Nakon toga na lice mjesta došao je njen suprug, gdje je došlo do prepirke sa predsjednikom biračkog odbora, a potom i fizičkog kontakta bez nanošenja tjelesnih povreda.

Policijski službenici postupili su po prijavi.

MUP je o ovim događajima obavijestio Centralnu izbornu komisiju BiH.


17:07 – Sarajevo 

Na općim izborima u BiH do 15:00 glasalo je 1.181.278 glasača, ili 36,6 posto, u odnosu na 35,71 posto u isto vrijeme na izborima 2010. godine, rekao je  predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

U FBiH, od 2.018.038 glasalo je 692.326 ili 34,31 posto glasača, što je za jedan procenat manje u odnosu na prethodne opće izbore.

U RS-u, od 1.209.505 glasača, glasalo je 488.952 ili 40,43 posto, što je za nepunih pet procenata više nego na prethodnim izborima.

U Distriktu Brčko glasalo je blizu 32 posto glasača.

Kada je riječ o općinama i gradovima u BiH, prema podacima CIK-a, najveća izlaznost evidentirana je u općini Pale (FBiH) 65,80 posto, Banovićima 62,98 posto, Kalinoviku 60,75 posto, Gacku 58,96 posto, Istočnom Starom Gradu 57,11 posto, Sokocu 56,29 posto, Trnovu (RS) 55,38 posto, Trnovu (FBiH) 54,16 posto, Han Pijesku 53,62 posto te Rogatici 53,60 posto. 

“Do sada nije bilo većih sigurnosnih smetnji na glasačkim mjestima”, rekao je Mikić.


16:52 – Sarajevo

U našem vanjskom studiju na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade državnih institucija je Saša Delić sa gostom Vehidom Šehićem iz NVO-a Forum građana Tuzle.


16:37 – Mostar

Izlaznost u Hercegovini do 11:00 je blizu 14 posto, ali gužve su na glasačkim mjestima u poslijepodnevnim satima, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.


16:35 – Banja Luka

Velike su gužve na glasačkim mjestima u bh. entitetu Republika Srpska, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.


16:33 – Sarajevo

Jutros u 07:00 otvorena su birališta na Općim izborima u Bosni i Hercegovini.
U Sarajevu je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.


16:23 – Sarajevo

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima stekla je i generacija rođena nakon stupanja na snagu Dejtonskog sporazuma.
Ni oni stariji nisu propustili priliku glasati.


16:16 – Zenica

Svoje građansko pravo na općim izborima 2014. danas koriste i osuđenici smješteni u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Izbori se odvijaju bez problema, a do kraja dana u KPZ-u trebalo bi glasati 420 osoba, javlja Anadolija.

“Osuđenici su tokom predizborne kampanje imali uslove i priliku da se informišu kroz medije, mogli su to posmatrati putem štampe i televizije i nije bilo nikakve smetnje što se tiče informiranosti zatvorenika” dodao je Faik Fejzić, stariji nadzornik KPZ-a.


15:06 – Sarajevo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaprimila je sa terena veći broj žalbi građana, koje se odnose na uskraćivanje prava glasanja na općim izborima i neposjedovanje ličnih dokumenata, potvrdila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH, prenosi Anadolija.

“U skladu sa zakonskim obavezama građani su bili dužni 60 dana prije isteka lične karte istu zamijeniti. Jasno je propisano da se na biračkom mjestu glasanje može obaviti samo uz pokazivanje važećih identifikacionih dokumenata”, navela je Pirić.

Birači mogu provjeriti lokaciju svog biračkog mjesta putem internetske stranice CIK-a BiH www.izbori.ba i otvoriti link “Da li ste registrirani”, zatim u prazna polja upisati tražene podatke (ime, prezime i jedinstveni matični broj). Slanjem SMS-a na broj 091 12 12 12 poruka treba sadržavati samo JMB. 


14:37 – Mostar

Mostar će u budućem sazivu parlamenta biti jedna od vrućih političkih tema, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.


12:39 – Mostar

Izbori u Mostaru i Hercegovini protječu bez većih problema, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Kako se i očekivalo, veći odziv građana bilježi se poslije 11:00.

Najveći problemi na koje se birači žale su nedovoljno oznakama istaknuta birališta te promjene biračkih mjesta u odnosu na ranije izbore.

”Mnogima je, osobito starijima, teško pronaći gdje glasuju. Što se tiče očekivanja, ona su različita. Neki bi željeli vidjeti ustavne promjene, zaštitu prava konstitutivnih naroda, drugi približavanje EU-u i konsenzus o bitnim pitanjima. No, svi anketirani smatraju kako izabrani političari posebno moraju poraditi na poboljšanju ekonomskog stanja u zemlji”, javlja Pavković.


12:25 – Sarajevo

Na općim izborima u BiH, od 3.227.543 glasača, do 11:00 glasalo je 458.958 ili 14,22 posto od ukupnog broja glasača, saopćio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Na izborima 2010. do 11 sati glasalo je 13,48 posto glasača.

U Federaciji BiH od 2.037.076 glasača glasalo je 13,01 posto, u odnosu na 12,11 posto do 11 sati na izborima 2010, a od 1.241.832 glasača u Republici Srpskoj je glasalo 16,26 posto glasača, u odnosu na 12,13 posto 2010.

Najveći odziv birača do 11 sati zabilježen je u općinama Banovići (32,74 posto), Trnovo Republika Srpska (28,84), Sokolac (27) i Ugljevik (24 posto).

Na konferenciji za medije je saopćeno kako sa sigurnosnog aspekta na izborima nema većih smetnji.

“Od štaba Federalne uprave policije (FUP) obaviješteni smo o dva incidenta koja su se desila. Jedan je u OŠ ‘Muhsin Rizvić’ u Fojnici gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira od jedne osobe naročito drskim ponašanjem. Protiv nje će biti podnesen prekršajni nalog. U biračkom mjesto Kijevo u Sanskom Mostu izbio je incident između dvije osobe zbog čega je između 8:10 i 8:50 to mjesto bilo privremeno zatvoreno. Policija je poduzela sve zakonom propisane mjere”, rekao je Mikić.

On je dodao da su u diplomatsko-konzularnim predstavništima sva biračka mjesta otvorena na vrijeme i bez problema. 


12:20 – Sarajevo

Počelo je glasanje na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Poslušajte i prve reakcije građana sa birališta.


11:25 – Sarajevo

Odbor za sigurnost općih izbora u BiH nema informacija da je bilo narušavanja sigurnosne situacije u BiH koja bi mogla utjecati na izborni proces, kazao je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.


11: 24 – Bihać

Na području Unsko-sanskog kantona (USK) 40 biračkih mjesta u šest, od ukupno osam općina, nije otvoreno navrijeme. U Cazinu je kasnije otvoreno 20, Bihaću devet, Sanskom Mostu sedam, Ključu dva, te Bosanskoj Krupi i Velikoj Kladuši po jedno biralište.

Na području općine Bihać jutros u sedam sati otvoreno je 81 biračko mjesto, od ukupno 90. Na devet biračkih mjesta kasnilo se s otvaranjem u prosjeku od 10 do 50 minuta. Ovo je za Agenciju Fena izjavila predsjednica Općinske izborne komisije u Bihaću Zlata Ibrahimpašić.

Prema njenim riječima, do ovog najdužeg kašnjena od 50 minuta došlo je zbog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića na biračkom mjestu Jezero – Privilica.

”Jedan od posmatrača je želio da broji glasačke listiće sa članovima biračkog odbora, iako to nije smio, jer se njegov broj nije slagao sa njihovim, pa su ponovno prebrojali listiće”, istakla je Ibrahimpašić.

Dodala je da je na ostalim biračkim mjestima uglavnom bilo kašnjenja članova biračkih odbora, pa i njihovih zamjenika, te su zbog toga kasnije otvorena. U blizini nekih biračkih mjesta nisu bili uklonjeni plakati političkih stranaka. 


10:26 – Sanski Most

Na biračkom mjestu Kijevo, u općini Sanski Most, između 9:00 i 9:30 došlo je do fizičkog obračuna dvojice posmatrača političkih subjekata na izborima u BiH, zbog čega je intervenisala policija, potvrdio je za Anadoliju Haris Karac, predsjednik Općinske izborne komisije Sanski Most.

Istakao je kako je stranačkim posmatračima zbog incidenta uskraćeno dalje pravo nadgledanja izbornog procesa, o čemu su obaviješteni i politički subjekti iz kojih dolaze, a policija će u skladu sa svojim nadležnostima protiv njih pokrenuti prekršajni postupak.

“Ono što je najvažnije, nije došlo do prekidanja toka glasanja, odnosno biračko mjesto nije zatvarano te je građanima omogućeno da nesmetano obavljaju svoju građansku dužnost”, naglasio je Karac.

Osim ovog, u Sanskom Mostu nisu zabilježeni drugi incidenti.


09:44 – Sarajevo

Opći izbori u Bosni i Hercegovini protječu relativno dobro, potvrdio je u prvoj ocjeni izbornog dana za Agenciju Anadolija Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Istakao je kako je došlo do kašnjenja u otvaranju pojedinih biračkih mjesta, ali kako se ne radi o značajnijem vremenskom periodu.

“Uglavnom, radi se o kašnjenju iz tehničkih razloga. Imao sam priliku da jutros obiđem Općinsku izbornu komisiju Odžak i sve na terenu je, prema njihovom izvješću, uredu. Manjih kašnjenja u Posavini bilo je jedino u Orašju na nekoliko biračkih mjesta. Zbog kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta neće biti produljenja glasovanja iza 19 sati na biralištima čije je otvaranje kasnilo petnestak minuta. Svi birači koji se u 19 sati zateknu na biralištima imat će mogućnost da glasuju”, rekao je Mikić.

Jutros je u Bosni i Hercegovini otvorena većina birališta. Manja kašnjenja od 15 do 20 minuta zabilježena su u općinama Kalesija, Drvar, Orašje, Bileća, Zvornik i Višegrad.

Izbori će se odvijati na 5.401 biračkom mjestu, od čega su 5.284 redovna, 107 za glasanje u odsustvu (raseljene osobe unutar BiH), četiri za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima te jedno za glasanje lično – općine/opštine prebivališta iz 1991. godine. U diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu bit će otvoreno pet birališta – u ambasadama u Beču i Berlinu i u još tri konzulata u Njemačkoj.

Birališta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena do 19:00, do kada traje i izborna šutnja. Prve preliminarne rezultate CIK BiH objavit će u ponoć.


09:15 – Mostar

Nema većih gužvi na biralištima u Mostaru u prvim satima otvaranja, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Anadolija


08:00Banja Luka

U Banjoj Luci jutros u 7:00 otvorena su sva birališta i proces glasanja odvija se bez problema, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije Banje Luke.

“Pravo glasa na području Banje Luke, koja je najveća izborna jedinica u BiH  ima 185.000 birača koji će glasati na 267 redovnih biračkih mjesta, a aktivno će biti i 18 mobilnih timova”, naveo je predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

Za rad na izborima obučeno je i imenovano 2.700 članova biračkih odbora, a političke partije, koalicije i nezavisni kandidati na području Banje Luke akreditovali su 4.100 posmatrača. Zajedno s posmatračima nevladinog sektora kontrolu izbornog procesa pratit će više od 5.000 posmatrača, prenosi Anadolija.

“Oni koji su se zadesili u Banjoj Luci, a nisu preuzeli svoj materijal u inostranstvu, moći će da glasaju na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ‘Ivo Andrić’, ako nisu glasali u inostranstvu, i takvih građana ima 2.763”, rekao je Radeta.
 


07:01 – Sarajevo

Jutros u 07:00 u Bosni i Hercegovini su otvorena birališta za sedme opće izbore od Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrte od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Na izborima učestvuje veliki broj političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata, ukupno 98 političkih subjekata.

Pravo glasa ima blizu 3,3 miliona Bosanaca i Hercegovaca.

Građani Bosne i Hercegovine biraju članove Predsjedništva BiH, zastupnike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Opći izbori održat će se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2010. godine, što znači da predstavnici ostalih naroda i dalje neće moći biti birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda PS-a BiH na posrednim izborima koji se provode nakon općih.

Ukupno je žrijebano 98 političkih subjekata: 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata, koliko će ih se pojaviti na glasačkom listiću. Ovjereno je 735 kandidacijskih listi i 7.748 kandidata, od čega 3.276 žena ili 42 posto i 4.472 muškaraca ili 58 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije