Izetbegović: Hag traži pojašnjenje o pravnom agentu BiH

Izetbegović je istakao da pismo Međunarodnog suda pravde nije doživio kao šamar BiH (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Međunarodni sud pravde u Hagu, u odvojenim pismima članovima Predsjedništva BiH, traži pojašnjenje o legitimaciji bh. agenta Sakiba Softića nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi za genocid protiv Srbije.

Softiću je dat legitimitet Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine.

“Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma gospodina Mladena Ivanića [predsjedavajućeg Predsjedništva BiH] i gospodina Igora Crnatka [ministra vanjskih poslova BiH], koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića”, rekao je Izetbegović za Slobodnu Bosnu.

“Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni Ivanić, jeste da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine gospodin Softić imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima tog Suda. Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine”, dodao je Izetbegović.

Neograničen mandat

On je potvrdio da je odluka Predsjedništva BiH iz 2002. donesena u skladu sa Ustavom BiH.

“Odluka je stupila na snagu danom donošenja. U Odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata agenta Softića. Ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena, niti je ikada stavljena van snage. Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti agenta BiH nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine. Prema tome, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine i dalje predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštovati i u skladu sa kojim se mora postupati. Ovdje se radi o poštivanju elementarnog principa kontinuiteta pravnih propisa. Jednom donešena odluka Predsjedništva BiH ima se poštivati i po njoj se ima postupati sve dok je ta odluka na snazi, sviđala se ona nekima ili ne”, navodi Izetbegović.

On je potvrdio da prema pravnom poretku BiH nije neophodna nikakva nova odluka Predsjedništva BiH u kojoj se Softić ponovo imenuje za agenta ove države.

“Predsjedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezano za status i legitimaciju agenta Softića neupitne. Kolega Ivanić ne želi da na dnevni red Predsjedništva BiH stavi osporavanje legitimacije agenta Softića, jer zna da Predsjedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrješenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom, i da bi time i Ivanić, u formalnom smislu, potvrdio ono što je bjelodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine”, kaže Izetbegović.

Dodaje da se od Predsjedništva BiH ne traži da se izjašnjava i glasa o zahtjevu za reviziju, nego se traži da pojasne status agenta Softića. I sam je kazao da bi volio da se to uradi u skladu sa činjenicama, te da je to ranije predlagao Ivaniću.

“Agent Softić ima mandat da zastupa BiH pred Sudom, taj mandat mu je dalo Predsjedništvo BiH i mandat mu samo može svojom odlukom oduzeti Predsjedništvo BiH. Dakle, ja mislim da je situacija kristalno jasna: agent Softić ima mandat Predsjedništva BiH koji mu nikada nije oduzet”.

‘Potvrda, a ne šamar’

Izetbegović je istakao da pismo Međunarodnog suda pravde nije doživio kao šamar BiH, nego kao potvrdu svega onoga što je ranije isticao – da je revizija pravno pitanje.

“Bruka pred javnošću se često dešava kada nam se vraća prošlost, ali smo na to skoro pa navikli – negira se genocid, proslavlja se dan nastanka paravojski i paradržava, rehabilituju se i svečano dočekuju presuđeni ratni zločinci, odlikuju se presuđeni ratni zločinci odgovorni za genocid i patnje desetina hiljada ljudi. O prošlosti se očigledno ne možemo dogovoriti, a o budućnosti ćemo se lakše dogovoriti ako ona bude bazirana na prihvatanju istine koja se najpreciznije ispisuje upravo presudama međunarodnih sudova”.

Izetbegović je protumačio i reakcije pristigle iz RS-a i Srbije, kazavši da je u RS-u revizija političko – a ne pravno pitanje.

“Revizija se koristi za obračun između dva stranačka bloka u entitetu Republika Srpska, dok se u Srbiji više tretira kao pravno pitanje”, pojasnio, je dodavši da će i Srbija reagovati pravnim argumentima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ranije ove sedmice sazvao sjednicu na kojoj je trebala biti razmatrana revizija presude, ali nakon konsultacija sjednicu je prvo napustio Izetbegović, a potom i Čović.

Nakon što je napustio sjednicu, Izetbegović je rekao kako nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano, nego je odluka donesena prije 15 godina, kad je imenovan i agent, ali i odlučeno o svim procesima.

Izetbegović je odbio izjasniti se o stavu te institucije u povodu podnošenja revizije presude uz obrazloženje da sjednica nije pripremljena u skladu Poslovnika o radu Predsjedništva BiH. Navodno, prijedlog odluke koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić stavio na izjašnjavanje nije sadržavao nikakvo obrazloženje kojim se obrazlaže njegova pravna zasnovanost.

Nakon neuspjele sjednice, Ivanić je izjavio kako je Predsjedništvo BiH ušlo u krizu, te prozvao Izetbegovića za bojkot. Izetbegović je odbacio te optužbe, dodavši da je spreman povući prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u BiH, ali kako će biti potreban jedan period da se strasti smire.

Izvor: Agencije